Kultura
DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST ZA 2016.

Predavanje o književnoj poetici Boba Dylana
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

U Svečanoj će dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku, u srijedu, 17. svibnja, u 12 sati, dr. sc. Eugen Banauch, s Odsjeka za anglistiku i amerikanistiku Sveučilišta u Beču, održati predavanje o Bobu Dylanu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 2016.

Predavanje pod naslovom Newfound Nobility of the Song and Dance Man - Gestures that Matter?, bavit će se pitanjima Dylanova golema utjecaja na američki glazbeni i kulturni krajolik. Svojim je radom Dylan utjecao općenito na zamagljivanje granica između visoke i popularne kulture te specifično na velike glazbenike poput Beatlesa, Neila Younga, Brucea Springsteena i mnoge druge. Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama, a ova posljednja u nizu, Nobelova, izazvala je i neke kontroverze, na što će se predavanje također osvrnuti. Na predavanju će također biti riječi o njegovoj specifičnoj poetici koja spaja poeziju (i brojne književne utjecaje) s glazbom.

Dr. sc. Eugen Banauch autor je i urednik nekoliko knjiga, od kojih posljednju Refractions of Bob Dylan - Cultural Appropriations of an American Icon (Manchester University Press, 2015.), Povjerenstvo za dodjelu Nobelove nagrade navodi kao relevantno znanstveno djelo o ovome umjetniku. Ovim predavanjem Filozofski fakultet nastoji i dalje, kao i do sada, studentima i lokalnoj zajednici približiti najsuvremenije znanstvene spoznaje iz područja humanističkih znanosti te pokazati da zahvaljujući aktivnoj međuinstitucionalnoj i međunarodnoj suradnji ide ukorak s najkvalitetnijim europskim znanstvenim institucijama.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku. Ulazak je slobodan. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike