Kultura
“DOSJEI” TEATRA OSMOGA DANA GOSTOVAO U BARUTANI

Priča misli, intelektualnih buntova, duhovnih borbi, moralnih dilema
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

Predstava “Dosjei” poljskoga Teatra Osmoga Dana - dirljiva lekcija iz najnovije povijesti (kako kažu izvođači), nadahnuta otkrićem individualnih, privatnih dosjea u arhivi spisa Službe sigurnosti, priča o praćenju, progonu i podizanju optužnica protiv mladih umjetnika ondašnje Poljske gostovala je u Barutani.

“Nana“, „Adam“, „Juda“ i „Herkules“ sjede na visokim stolicama ispred notnih stalaka na kojima su položeni fragmenti operacijskih akata i izvješća tajnih suradnika, koja okružena dimom shizofrenije neodoljivo podsjećaju na kafkijanski svijet. Tekstovi nam približavaju vrijeme prije 30 godina, budeći u nama naizmjenično grozu i gromki smijeh – naročito kada bi „Ured“ i „Služba“ na svoj način interpretirali predstave koje su gledali. Oživljavajući upravo vlastiti duh Teatar govori o sebi probirući po informacijama o vlastitim glumcima iz „Službenih“ dosjea.

- Naša namjera je realizacija određenog kazališno dokumentarnog eksperimenta inspiriranog otkrićem naših vlastitih, individualnih, privatnih dosjea u arhivi spisa Službe sigurnosti. To su ozbiljne količine materijala – deseci spisa, stotine stranica, upitnici, karakteristike, “teatrološke analize”...

Dirljiva priča praćenja, progona, i na kraju podizanja optužnica... Priča misli, duhovnih borbi, intelektualnih buntova, moralnih dilema. Želimo pokazati mlade ljude koji maštaju, gorljive umjetnike koji traže oblik i granice iskaza, koji čitajući veliku literaturu ne uspijevaju pronaći distancu do najvažnijih pitanja koja ona postavlja, koji doista pate zbog zla svijeta. I druge, djelatnike sustava koji puni prijezira, ili bar osjećaja da su iznad – jer su na kraju krajeva na strani vlasti, one koja “zna” – dešifriraju na svoj način metafore, konstruiraju upitnike, zamjenske spise s optužbama za kriminalne prijestupe, šifrograme, raporte i opise “opasnosti”. Danas to promatramo s distancom, čini se da smo pronašli izlaz iz totalitarnog labirinta, ali uspomena na njega još uvijek budi grozu, ponekad smijeh, ponekad zvuči kao upozorenje - poručuju iz Teatra Osmoga Dana.

Izvođači su Ewa Wójciak, Adam Borowski, Tadeusz Janiszewski, Marcin Kszycki, a izbor tekstova bio je zadatak Ewe Wójciak, Katarzyne Mado-Mitzner. N.Vekić

Dirljiva priča praćenja, progona, i na kraju podizanja optužnica...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GŠ FRANJE KUHAČA NA 56. HRVATSKOM NATJECANJU UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA

Trema nestane jer nastup shvaćaju kao zabavnu igru

2

ISABEZ VAZ GOŠĆA NA KONCERTU ZAGREBAČKIH SOLISTA

Pobjednica brojnih međunarodnih natjecanja

3

NAJSTARIJA DOMAĆA PJESNIČKA MANIFESTACIJA

U prepunoj dvorani Teatra &TD otvoreno 55. Goranovo proljeće