Ekonomija
PREDNOST SAMOODRŽIVIM GOSPODARSTVIMA

UN: Potrebne su promjene u prehrambenim sustavima
Objavljeno 15. svibnja, 2017.

UN je izvijestio kako su male obiteljske, organske farme jedini način na koji je moguće prehraniti svijet. Naime, iako vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje snažno promovira uporabu kemijski intenzivnih i industrijskih metoda poljoprivrede, poput GMO-a i uzgoja monokultura, Ujedinjeni narodi još su jednom upozorili na nužnost povratka (i razvoja) održivijem, prirodnijem, organskom sustavu uzgoja poljoprivrednih kultura. To je bila ključna točka publikacije UN-ove Komisije za trgovinu i razvoj (UNCTAD) objavljene prije tri godine pod naslovom "Pregled trgovine i okoliša: Probudite se prije nego što bude kasno", koja je uključivala doprinos više od 60 stručnjaka diljem svijeta. Dramatičnost naslova ne može se podcijeniti: vrijeme je povratka prirodnim korijenima poljodjelstva.

Nužne su promjene

Izvješće sadržava detaljna poglavlja o pomaku prema održivijoj, elastičnoj poljoprivredi: Proizvodnja stoke i klimatske promjene; Važnost istraživanja i proširenja; Uloga korištenja zemljišta; Uloga reforme globalnih trgovinskih pravila. Izvješće također povezuje globalnu sigurnost i eskalacije sukoba s nužnom preobrazbom poljoprivrede prema onome što zove "ekološko intenziviranje". Ovaj je izvještaj poput jeke UN-ova izvješća iz 2010., koji je, u osnovi, poručio kako je organska proizvodnja na malim farmama odgovor za "prehranu svijeta", a ne GMO i monokultura. Raznolikost poljoprivrednih gospodarstava, smanjenje upotrebe mineralnih gnojiva, kemijskih sredstava, ali i druge promjene u tehnologiji poljoprivredne proizvodnje prijeko su potrebne, rečeno je u izvješću. Također se napominje kako se zbog dostizanja tih ciljeva globalna trgovinska pravila trebaju reformirati, što je, nažalost, suprotno onome čime se megatrgovina bavi, kao što je predloženo Transpacifičkim partnerstvom (TPP) te Trgovinskim i investicijskim partnerstvom SAD-a i EU (TTIP).

Globalna sigurnost

Izvješće bilježi da su ti predviđeni poslovi "prije svega osmišljeni za jačanje holdinga multinacionalnih korporativnih i financijskih tvrtki u globalnom gospodarstvu...", a ne odražavaju nužnost, već opisane, promjene poljoprivredne proizvodnje.

Prema tom izvješću, čak je i globalna sigurnost upitna, jer cijene hrane kontinuirano rastu. “To podrazumijeva brz i snažan pomak od konvencionalne, industrijske proizvodnje utemeljene na monokulturi i zavisnoj od vanjskih inputa, prema mozaiku održivih, obnovljivih proizvodnih sustava, koji također znatno poboljšavaju produktivnost malih poljoprivrednika", zaključuje se u UN-ovu izvještaju. “Potrebne su transformacijske promjene u našim prehrambenim, poljoprivrednim i trgovinskim sustavima kako bi se povećala raznolikost na farmama, smanjila uporaba gnojiva i drugih inputa, podržalo male poljoprivrednike i stvorilo snažne lokalne prehrambene sustave”, zaključak je iznimne nove publikacije iz Ujedinjenog Kraljevstva za trgovinu i razvoj (UNCTAD). Doprinos IATP-a bio je usmjeren na učinke liberalizacije trgovine na poljoprivredne sustave. U izvješću se tvrdi da je liberalizacija trgovine, kako u WTO-u tako i u regionalnim sporazumima, kao što je Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), povećala volatilnost i korporativnu koncentraciju na poljoprivrednim tržištima, potkopavaši razvoj lokalnih agroekoloških sustava koji bolje podupiru poljoprivrednike. Izvor: althealthworks.com/R.Sorić

Ključne transformacije koje treba provesti u poljoprivredi

l povećanje sadržaja ugljika u tlu i bolja povezanost ratarstva i stočarstva te povećana uključenost agrošumarstva i divlje vegetacije

l smanjenje emisije stakleničkih plinova stočarske proizvodnje

l smanjenje stakleničkih plinova održivim upravljanjem tresetnim, šumskim i travnatim površinama

l optimizacija korištenja organskih i anorganskih gnojiva uptorebom zatvorenih hranjivih cikluse u poljoprivredi

l smanjenje rasipanja hrane

l promjena prehrambenih navika u skladu s klimatskim uvjetima prehrane

l reforma međunarodnog trgovinskog režima za hranu i poljoprivredu

Najčitanije iz rubrike