Regija
DRUGI MEĐUNARODNI VITEŠKI KONVENT:

Đakovo treba nositi i naziv grada templara
Objavljeno 15. svibnja, 2017.

ĐAKOVO - U Đakovu je proteklog vikenda obilježena druga godišnjica djelovanja Hrvatskog viteškog reda templara O.S.M.T.J. EU Union Croatia te održan drugi međunarodni viteški konvent pri kojem su određeni vitezovi templari i dužnosnici promaknuti u više časničke činove, uručene su zahvalnice pojedincima koji su dali i daju potporu ovom viteškom redu te promovirani počasni vitezovi i dame templari.

Velikom prioru, Đakovčaninu Željku Mikuliću, uručen je orden pravednosti, velikom senešalu Tihomiru Baričeviću orden, a Nenadu Bunozi veteranski orden, uz sve ostale koji su dobili zaslužena priznanja i zahvale. Gosti su s neskrivenim divljenjem pohvalili sve viđeno u Đakovu, Državnu ergelu lipicanaca, katedralu sv. Petra. Posebno je istaknuto kako su gosti zamijetili brojne templarske znakove i simbole, od fontana do natpisa u katedrali, pa su oduševljeno zaključili kako, uz naziv biskupskog grada, Đakovo može nositi i naziv grada templara.

- U katedrali sam vidio simbole klerika te druge simbole templara, pa pozivam da se Đakovo nazove gradom templara. Vidio sam fontanu koja je napravljena u osmerokutu, što je templarski znak od davnina. Na ulazu u katedralu je križ iznad Isusa, koji je križ templara. U katedrali sam čuo da je u sredini jeka i da odzvanja otraga i naprijed. Vjerujem da ovaj grad ima veliku energiju, pogotovo templara - kazao je Veliki vizitor O.S.M.T.J. EU zapadne Europe Gennaro Luigi Nappo, kojeg je oduševilo i zelenilo na slavonskim poljima.

Kao i lani, delegacija ovih viteških redova nije propustila priliku zapaliti svijeće i pomoliti se kod Spomenika poginulim braniteljima, pred bistama predsjednika Tuđmana i Stjepana Radića te kod spomenika Glava koja tone. Na kraju posjeta razgledali su prostorije Uduge veterana 122. brigade HV Đakovo i fotografije iz Domovinskog rata. Veliki prior Željko Mikulić i Veliki senešal Tihomir Baričević zahvalili su svojoj templarskoj braći i sestrama na susretu, posebice Gennaru Luigiju Nappu. Proslavi u Đakovu nazočili su predstavnici novog priorata iz Rumunjske, a kako je rekao Gennaro Luigi Nappo, želja je napraviti novi relacijski odnos između Rumunjske i Hrvatske. Proslavi su nazočili i predstavnici templara iz Slovenije, Srbije te drugih zemalja.

Maja MUŠKIĆ
Priznanje Univerzalu

Odlukom Velikih priorata za jugoistok Europe i zapadnu Europu posebno je donesena odluka o uručenju priznanja komunalnom poduzeću Univerzal za iznimno uređen, održavan i čist grad. Priznanje je uručio Gennaro Luigi Nappo, a preuzeo ga je direktor Univerzala Mile Kaselj.

Najčitanije iz rubrike