Osijek
DOBRA VIJEST ZA RODITELJE

Rodiljama opet omogućen transport matičnih stanica iz KBC-a Osijek u KBC Zagreb
Objavljeno 15. svibnja, 2017.
Transport je omogućen od kraja 2016., ali trudnice o tome nisu obaviještene

Nakon što gotovo cijelu 2016. godinu u KBC-u Osijek nije postojala mogućnost organiziranog doniranja matičnih stanica iz pupkovine u Zakladu Ana Rukavina, u 2017. to se promijenilo. No, žale se Osječanke koje su ovih dana pred porođajem, da ih o tome nitko nije obavijestio.

Naime, na trudničkim tečajevima, kažu, još uvijek im na upit o mogućnosti doniranja matičnih stanica odgovaraju kako je u KBC-u Osijek to izvedivo samo pod posebnim uvjetima.

Nisu nas obavijestili

- Na upit o doniranju Zakladi rečeno nam je kako je ta mogućnost dostupna samo ako ću sama na porođaj donijeti pribor Zaklade za uzimanje matičnih stanica, a po koji moramo osobno u Zagreb, i ako ćemo odmah nakon uzimanja stanica sami kofer transportirati u KBC Zagreb. Pribor bismo još i nabavili prije porođaja, ali kako nismo u mogućnost nikoga poslati odmah nakon rođenja djeteta u Zagreb s matičnim stanicima, od svega smo odustali - požalila nam se Osječanka koja treba roditi za desetak dana. Ona je jedna od mnogih žena do kojih nije stigla informacija kako je ponovno profunkcionirala transportna linija za matične stanice na relaciji KBC Osijek - KBC Zagreb.

Obnovljen program

Iako je naša sugovornica tečaj prošla u veljači, iz KBC-a Osijek tvrde kako u sklopu njihove edukacije za trudnice postoji kratko informativno predavanje o mogućnostima pohrane krvotvornih matičnih stanica dobivenih iz krvi iz pupčane vrpce te da su sve polaznice infomirane kako je doniranje u Zakladu ponovno moguće od kraja 2016. godine.

- Postoji mogućnost da nisu dobro shvaćene i protumačene razlike o načinu pohrane za osobne potrebe ili javne potrebe, odnosno donacije za Zakladu. Transport krvi, kao i dostava kofera s odgovarajućim priborom, organiziran je od strane Zaklade, odnosno transfuzijskog centra na KCB Zagreb - Rebro od samih začetaka uzimanja krvi, te na takav način i funkcionira. City Ex, kurirsku služba koja je bila ugovorena od strane Zaklade, 18. siječnja 2016. zatvorila je Porezna inspekcija. Zaklada je nakon toga zamolila sva rodilišta izvan Zagreba koja ovise o transportu da suspendiraju program doniranja krvi iz pupkovine. Zato smo mi od tada one koji su pokazali izraziti interes da doniraju krv u Zakladu nakon što smo objasnili što se događa u Zakladi, uputili da eventualno mogu sami organizirati transport iste krvi, a mi smo imali potreban materijal za uzimanje krvi. Zadnja krv za Zakladu, dok je još funkcionirao transport, uzeta je 30. prosinca 2015. godine. No, program doniranja ponovno je pokrenut 28. studenoga 2016., nakon što je KBC Zagreb sklopio ugovor o transportu s Hrvatskom poštom te je KBC Osijek nastavio uhodanu praksu uzimanja krvi iz pupkovine za Zakladu, s time da je prvo sljedeće uzimanje krvi za Zakladu zabilježeno 14. prosinca 2016. godine. Daljnja suradnja s KBC-om Zagreb - Rebro nastavlja se na obostrano zadovoljstvo, kažu iz KBC-a Osijek.

Ivana SOLAR

stanka

TRANSPORT JE BIO PREKINUT GOTOVO CIJELU 2016.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike