Učionica
NOVITET NA ODJELU ZA MATEMATIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Preddiplomski studij Matematika i računarstvo upisuje prvu generaciju
Objavljeno 13. svibnja, 2017.

Nakon više od godinu dana pripreme novi i suvremeni sveučilišni preddiplomski studijski program Matematika i računarstvo upisuje prvu generaciju studenata na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku od sljedeće akademske godine, 2017./2018.

Od travnja 2017. studij je vidljiv u sustavu "Postani student" te ga maturanti mogu odabrati kao svoj izbor za upis studija. Program Matematika i računarstvo razvijen je na poticaj i u suradnji s tvrtkama članicama udruge Osijek Software City po uzoru na slične computer science preddiplomske studije europskih i američkih sveučilišta. Ovaj program ističe se, između ostaloga, i uravnoteženim odnosom matematike, računarstva te interdisciplinarnih tema koje povezuju ta dva srodna područja, kao što su umjetna inteligencija, 3D računalna grafika ili teorija upravljanja s primjenom na robotičke sustave. Također važan segment studija je završni praktični projekt, koji u kombinaciji sa završnim radom nosi 10 ECTS bodova, što je točno trećina obveza u posljednjem semestru studija. Upravo u tom segmentu bit će važna uloga samih tvrtki, koje će moći izravno sumentorirati studente tako da svaki student pri završetku studija ima izrađen bar jedan praktičan projekt iza sebe.

Nakon završetka studija studenti će moći nastaviti studij na diplomskom studiju Matematika i računarstvo na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, kao i na drugim srodnim diplomskim studijima u Republici Hrvatskoj ili izvan nje, ili će se moći izravno zaposliti na atraktivnim pozicijama u IT tvrtkama. Sam studij pratit će i linija stipendiranja od dijela IT tvrtki, tako da će se najboljim studentima već od druge godine studija nuditi stipendije tijekom školovanja. Ovakva podrška ovom novom programu pokazuje kolika je zainteresiranost IT tvrtki za buduće studente ovog smjera. Za više informacija o uvjetima upisa ili samom studijskom programu posjetite http://cs.mathos.unios.hr.

(Domagoj Matijević, Kristian Sabo)

Šest semestara i 180 ECTS bodova

Preddiplomski studij Matematika i računarstvo trajat će tri godine (šest semestara), pri čemu student mora skupiti minimalno 180 ECTS bodova iz obveznih i izbornih kolegija. Nakon tri godine, odnosno sa završetkom studija, polaznici postaju sveučilišni prvostupnici matematike i računarstva - univ. bacc. math. et comp. No još je važnije da će dobiti osnovna znanja potrebna da postanu softverski developeri, podatkovni znanstvenici, podatkovni inženjeri, developeri baza podataka ili steknu neko drugo od atraktivnih i traženih zanimanja u Osijeku, ali i šire.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike