Učionica
ZA POTPORU PROJEKTU DOC. DR. SC. IGORA LUKAČEVIĆA ODOBRENO JE 27.703,10 KUNA

"Modeliranje zabranjenih vrpci perovskita za fotovoltaične primjene"
Objavljeno 13. svibnja, 2017.

S olarne ćelije zasnovane na materijalima sa strukturom perovskita, sa svojim prednostima, ali i izazovima, trenutačno predstavljaju jedno od žarišta svjetskih istraživanja.

Od prvog rada iz 2013. godine do danas objavljeno je 2900 radova s prosječnim h-indeksom 121. Perovskitne solarne ćelije se svojom učinkovitošću, koja danas doseže 22.1 %, ubrzano približavaju silikonskim ćelijama.

U prvom dijelu projekta pokazalo se da anorganski perovskit kalcijev manganat može uspješno zamijeniti titanijev dioksid kao sloj međuspremnika. Konačna solarna ćelija sastavljena od hibridnog perovskita kao aktivnog sloja i kalcijevog manganata kao sloja međuspremnika predstavlja ćeliju veće učinkovitosti i niske cijene. Rad je prihvaćen za objavu u prestižnom časopisu Journal of Materials Chemistry A (IF > 8.26). Drugi dio projekta pokazat će da se kemijskom zamjenom metalnih iona u strukturi anorganskog perovskita svojstva ćelije dodatno poboljšavaju.

Izvrsni rezultati projekta doveli su do otvaranja suradnji s Laboratorijem materijala za konverziju energije i senzore s Instituta Ruđer Bošković, Incheon National University iz Koreje, Uppsala University iz Švedske, te grupom prof. Grätzela s EPFL iz Lausanne, Švicarska, uz čiju će se pomoć u nastavku istraživanja sintetizirati solarne ćelije zasnovane na dobivenim modelima.

(Igor Lukačević)

Suradnici na projektu

Projekt "Modeliranje zabranjenih vrpci perovskita za fotovoltaične primjene" provodi Grupa za napredne nanomaterijale na Odjelu za fiziku. Projekt vodi doc. dr. sc. Igor Lukačević sa suradnicima: doc. dr. sc Denisom Stanićem, Matkom Muževićem, Arijanom Aleksićem i Anjom Novaković. Kao suradnik pozvan je i doc. dr. sc. Sanjeev K. Gupta sa St. Xavier College iz Indije, koji je tijekom svibnja i lipnja 2016. gostovao na Odjelu za fiziku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike