Učionica
ZA POTPORU PROJEKTU IZV. PROF. DR. SC. IVANE MAJIĆ ODOBRENO JE 60.000 KUNA

"Zastupljenost i bioraznolikost entomopatogenih nematoda u agroekosustavima"
Objavljeno 13. svibnja, 2017.

U okviru programa “Gost-istraživač” Sveučilišta u Osijeku, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Ivane Majić sa Zavoda za zaštitu bilja Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, proveden je znanstvenoistraživački projekt "Zastupljenost i bioraznolikost entomopatogenih nematoda (Rhabditida: Steinernematidae i Heterorhabditidae) u agroekosustavima u Slavoniji i Baranji".

S ciljem proizvodnje konkurentnog poljoprivrednog proizvoda, proizvođači su postali ovisni o primjeni kemijskih pesticida tijekom posljednjih 60 godina. Takva dugogodišnja praksa u intenzivnoj poljoprivredi dovela je do onečišćenja tla i podzemnih voda s ostacima pesticida, a štetni kukci postali su otporni na korištene pesticide. Uredbama Europske komisije svake se godine smanjuje broj dopuštenih sredstava za zaštitu bilja.

S obzirom na povećanu svijest o štetnosti pesticida, entomopatogene nematode su izvrstan i vrlo učinkovit alat u suzbijanju štetnih kukaca u poljopoprivredi. Entomopatogene nematode su crvići, najčešće manji od jednog milimetra, a nalazimo ih u tlu. Koriste se i u biološkom suzbijanju puževa i komaraca, smanjuju populaciju biljno parazitskih nematoda, imaju meliorativno djelovanje u tlu i model organizam su u istraživanjima multitrofičkih interakcija u tlu. Proveli smo istraživanje o zastupljenosti i bioraznolikosti entomopatogenih nematoda u različitim agroekosustavima. Prvi put u Hrvatskoj utvrdili smo prirodne populacije vrsta koje imaju sposobnost ubiti kukce, ali i vrste koje služe kao čistači u prirodi, odnosno hrane se uginulim kukcima.

(Ivana Majić)

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja koristit će se za praćenje sukcesije populacija i bioraznolikosti nematoda. Proizvođači mogu koristiti rezultate ovog istraživanja kao polaznu osnovu kod odabira vrste nematode u zaštiti biljaka od štetnih kukaca, uzimajući u obzir vjerojatnost da su vrste koje se nalaze u prirodnim populacijama u našim tlima najučinkovitije. Ovo istraživanje rezultat je suradnje Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku s inozemnim znanstvenicima sa Sveučilišta u Ljubljani i Sveučilišta u Banjoj Luci te Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike