Učionica
ZA POTPORU PROJEKTU IZV. PROF. DR. SC. VESNE RASTIJA ODOBRENO JE 40.000 KUNA

"Besplatni mrežni programi otvorenog koda"
Objavljeno 13. svibnja, 2017.

Z nanstveno-istraživački projekt "Besplatni mrežni programi otvorenog koda u istraživanju kvantitativnog odnosa strukture i aktivnosti biološki aktivnih spojeva" , u sklopu programa "Gost istraživač" Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, trajao je godinu dana, od ožujka 2016. godine.

Projekt se odvijao pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Vesne Rastija sa Zavoda za kemiju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Projekt je financirao znanstveno-istraživački rad iz područja računalne kemije s osnovnim ciljem razvoja i primjene računalnih programa za istraživanje kvantitativnih odnosa strukture i biološke aktivnosti molekula (QSAR). Navedena istraživanja imaju primjenu u oblikovanju budućih lijekova ili predviđanju toksičnosti pesticida, uz naglasak na uporabu besplatnih programa koji su dostupni na internetu. Projektom je omogućen boravak uglednog indijskog profesora dr. Vijaya Masanda koji već dugi niz godina uspješno surađuje s izv. prof. dr. sc. Vesnom Rastijom. Dr. Masand predaje kolegij Oblikovanje lijekova i organska sinteza na Vidya Bharati College u Amravatiju, a objavio je više od 40 znanstvenih radova u vodećim časopisima iz područja računalne kemije. U suradnji s dr. Masandom izrađen je dodatak za PyMol program za računanje molekulskih deskriptora. Osim toga, izvršena je instalacija i edukacija u radu spomenutih programa zainteresiranim znanstvenicima i studentima. Također, student Poljoprivrednog fakulteta Kristian Brlas uspješno je prezentirao svoj prvi znanstveni rad na temu modeliranja toksičnosti pesticida koji je predstavio na Ružičkinim danima, u rujnu 2016. godine, u Vukovaru.

(Vesna Rastija)

Prvi boravak u Europi

Dr. Vijayu Masandu ovo je bio prvi boravak u Europi i nije skrivao oduševljenje Osijekom i Hrvatskom. Dokazano je kako se, unatoč različitosti u načinu života, hrvatski i indijski znanstvenici vrlo dobro razumiju i upotpunjuju u znanstvenom radu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike