Regija
EU SREDSTVIMA BIT ĆE OBNOVLJENA RODNA KUĆA VELIKOG PJESNIKA

Najljepši poklon za 200. rođendan Petra Preradovića
Objavljeno 13. svibnja, 2017.

GRABROVNICA - Rodna kuća pjesnika Petra Preradovića u podravskom selu Grabrovnici u općini Pitomača, pjesnikov memorijalni muzej, uskoro će napokon biti obnovljena i rekonstrukcijom pretvorena u suvremeni, moderni, multimedijski izložbeni prostor koji će kronološki predstavljati pjesnikov život i djelovanje. U njoj će biti postavljen stalni postav, a predstoji također izrada strategije razvoja interaktivnih i pedagoških sadržaja radi privlačenja većeg broja turista. Planirano je održavanje manifestacija kojima će se oživiti Preradovićevo djelo, poput književnih večeri, festivala, kreativnih radionica na temu književnosti, glazbe, scenskih umjetnosti i slično.

Rekonstrukcija i uređenje Preradovićeve rodne kuće planirane su aktivnosti velikog EU projekta Općine Pitomača iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska pod nazivom „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“, koji su pripremili stručnjaci Županijske razvojne agencije VIDRA. Ukupna vrijednost projekta zajedno s mađarskim partnerom iznosi 11.226.725,55 kuna. Početak njegove provedbe bit će označen početnom konferencijom u srijedu, 17. svibnja, u Preradovićevoj rodnoj kući, a očekuje se da će radovi biti završeni do 19. ožujka 2018. godine, kada će svečano biti obilježena 200. obljetnica rođenja toga velikog hrvatskog pjesnika. Tom će prigodom biti održan program s brojnim sadržajima, među njima literarni dani, večer poezije i kazališne predstave, a ispred kuće bit će posađene lipe.


Rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici obišli su saborska zastupnica Vesna Bedeković, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić. Dočekao ih je Tomislav Mrak, koji se desetljećima brine o kući i svemu u njoj, i mještani Grabrovnice. Oni su izrazili zadovoljstvo što će napokon u potpunosti biti obnovljen i opremljen dom njihova najpoznatijeg sumještanina kroz povijest.

Petar Žarković

Preradovićeva kuća sagrađena je u 18 stoljeću, nalazi se u središtu sela, a nekad je bila stara graničarska postaja. Posljednji puta obnovljena je 1968. godine i danas je u prilično trošnom stanju.
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike