Osijek
PČELICA SPELICA - NATJECANJE U SRICANJU ENGLESKIH RIJEČI

Sudjelovalo 120 učenika iz 22 škole Osječko-baranjske županije
Objavljeno 12. svibnja, 2017.

Petu godinu zaredom OŠ “Tin Ujević”, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Školske knjige, organizirala je Pčelicu Spelicu, natjecanje u sricanju engleskih riječi za učenike osnovnih škola. Natjecanje je održano u petak u Dvorani Gradski vrt, a sudjelovalo je 120 učenika iz 22 škole iz Osječko-baranjske županije, te predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz OŠ “Matija Gubec” Tavankut (Vojvodina). Riječ je o autorskom projektu tri profesorice engleskog jezika: Jasenke Vajdić, Mirjane Jerković i Ivane Kovač, a temelji se na entuzijazmu.

- Ideja samog natjecanja je revijalna, dakle, da u osnovnim školama Grada Osijeka i OBŽ-a osvijestimo važnost engleskog jezika, kao nekakvu pripremu za budući život - objašnjava Jasenka Vajdić, ravnateljica škole i jedna od autorica projekta, te ističe da cilj natjecanja nije samo pobjeda, nego poticanje učenja engleskog jezika, javnog govorenja, prezentacijskog nastupa te sklapanje novih prijateljstava offline i stvaranje odmaka od virtualnog svijeta.

Samo natjecanje održava se na tri razine. Prva razina odnosi se na učenike od 1. do 4. razreda, druga razina je za učenike 5. i 6. razreda te treća razina za učenike 7. i 8. razreda. Kriteriji natjecanja su prilično jednostavni. Kako bi prošli u sljedeći krug, učenici moraju točno sricati zadanu riječ, pri čemu moraju točno izgovoriti slova, pri čemu se uvažava i engleski i britanski način pisanja riječi. Dakle, učenici moraju znati kako se zadana riječ piše te ju na pravilan način potom sricati. Cilj je projekta napraviti odmak od klasičnih natjecanja u organizaciji Agencije za obrazovanje. Pčelica Spelica 2015. godine dobila je priznanje Agencije za mobilnost Ministarstva odgoja i obrazovanja te nosi Europsku oznaku jezika. J. Pejaković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike