Magazin
BRITANSKI PRINC FILIP, SUPRUG KRALJICE ELIZABETE II, POVLAČI SE S DUŽNOSTI

Kraljeva supruga je kraljica, ali kraljičin muž nije kralj!
Objavljeno 13. svibnja, 2017.
KADA NOVI MONARH DOĐE NA PRIJESTOLJE, JEDNO OD PRVIH PITANJA JE POD KOJIM IMENOM ŽELI VLADATI...

Tradicija i povijest britanske monarhije fasciniraju, čak i one koji ju ne vole, od broja rezidencija do kraljičine garde. Ima tu i čudnih običaja, a svaka vijest iz užeg kruga odjekne kao bomba, bar kod onih koji na monarhiju gledaju fanovski.

Tako je eto najava da se princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete II, na jesen povlači s kraljevskih dužnosti, uzburkala i naravno zabrinula otočku javnost. “Njegovo veličanstvo, vojvoda od Edinburga, odlučio je povući se iz javnog života. Odluka je donesena uz punu podršku kraljice”, navodi se u priopćenju Buckinghamske palače. Uz kraljicu je Filip proveo punih sedamdeset godina, i sad se povlači. Starost čini svoje.

VLADAR ŽIVI VJEČNO: Iako vladari očito umiru, suveren (tzv. vladajući monarh) ne umire nikada. S obzirom na to kako britanska kruna funkcionira, onoga trenutka kada kralj ili kraljica umru, odmah na tron sjeda sljedeći po redu. Kao rezultat toga kraljevski stijeg nikada nije na pola koplja! Zanimljivo je međutim da se zastava može vijoriti na pola koplja sa zgrade ili na brodu (no ne i na Buckinghamskoj palači) ako se ondje nalazi tijelo preminulog prethodnog monarha. To vrijedi samo ako se trenutačni monarh također ne nalazi na tom istom mjestu.

ELIZABETA JE ELIZABETA: Otkad je James VI. od Škotske preuzeo prijestolje Engleske pa sve do relativno nedavno monarsi su ipak imali odvojene titule za Englesku i za Škotsku. James VI. od Škotske bio je i James I. od Engleske. Taj savez ima utjecaj i na monarhiju i danas. S obzirom na to da Elizabeta I. nikada nije bila Elizabeta od Škotske, sadašnju kraljicu trebalo bi oslovljavati i kao kraljicu Elizabetu I. i II., no to nije tako pa stoga svi poštanski sandučići u Škotskoj i drugi predmeti koji obično imaju kraljevski grb imaju samo krunu Škotske bez inicijala.

KRALJICA NIJE I KRALJ: Jeste li se ikada pitali zašto je, kada je kralj na prijestolju, njegova žena kraljica, ali kraljičin suprug nije kralj? To je često predmet zabluda i zbunjenosti, iako je razlog tomu običan i jednostavan. Uobičajeno je da u braku žena prihvaća titulu i prezime svoga supruga, no obrnuto ne vrijedi. Naslov se obično dodjeljuje muškarcu u braku kako bi i njegovoj ženi pripala odgovarajuća titula, a to je posebice bilo važno 1947., kada se tadašnje njezino kraljevsko visočanstvo, princeza Elizabeta udala za Philipa Mountbattena. Dobio je titulu vojvode od Edinburgha jer bi inače ostao Philip Mountbatten. VAŽNO: Ne bi bio princ Philip od Grčke jer se morao odreći svoje grčke titule i vjere kako bi se vjenčao s princezom Elizabetom na svečanosti u engleskoj crkvi.

MONARH SAM BIRA IME: Kada novi monarh dođe na prijestolje, nakon što primi izraze sućuti, jedno od prvih pitanja koje mu upute je: Pod kojim biste imenom željeli vladati? To je doista njihov izbor. Poznati vladari koji su kraljevali pod različitim imenima su: kraljica Viktorija (pravog imena princeza Alexandrina Kent), kralj George VI. (princ Albert, vojvoda od Yorka) i kralj Edvard VIII. (princ David, princ od Walesa). Različita su imena često imala određenu svrhu. Godine 1936. princ Albert odlučio je vladati kao kralj George VI. kako bi naglasio kontinuitet nakon što je njegov brat Edvard VIII. abdicirao. Također se očekuje da će princ Charles vladati kao kralj George VII., a ne Charles III. zbog negativnih konotacija vezanih uz kralja Charlesa. Prvomu su odsjekli glavu, drugi je vodio ne baš strog stil života. Treći, poznat i kao “lijepi princ Charlie koji nikada nije bio kralj”, bio bi Charles III.

BEZ PISANOG USTAVA: Kada bismo rekli da Velika Britanija nema ustav, bilo bi to pretjerivanje. Zapravo, ima ustav, ali ne onakav kakav biste očekivali! Velika Britanija nema jedan pisani dokument kojim oblikuje svoj ustav. Umjesto toga, 'ustav' se formira kroz razne akte Parlametna i kroz tradiciju. To je izazvalo mnogo kontroverzi zbog nejasnoća i poteškoća u dešifriranju.

KRALJIČIN DOM: Još otkako je kraljica Viktorija okrunjena 1837., Buckinghamska palača službena je rezidencija vladara. Iako tamo službeno monarh živi, to nije mjesto gdje je i svečano sjedište monarhije. Prije Buckinghamske palače sjedište je kraljevstva bila palača St. James (nekoliko metara Buckinghamske palače, niz cestu). Kada se kraljica Viktorija preselila u Buckinghamsku palaču, kraljevski je sud ostao u St. James palači koja je i tehnički dom monarhije u Velikoj Britaniji. Tamo se, naime, okuplja vijeće kako bi pročitalo proglas kojim se imenuje novi kralj ili kraljica i gdje su akreditirani strani diplomati!

OTVARA SEZONU: Od svih kraljevskih događaja u kalendaru, službeno otvorenje Parlamenta sigurno je najveće i najuzbudljivije. Svake godine Njezino Veličanstvo nazoči izvođenju drevnih obreda oba doma Parlamenta, službeno otvara sezonu rada parlamenta, čitajući govor u kojem je zacrtan rad vlade i parlamenta za sljedeću političku godine. To je važno... pa i ne baš previše. Koliko god ih monarh vrijeđao, službeno otvarenje parlamenta nije ništa drugo nego ceremonija, a ne uvjet za pokretanje vlade, niti ima korijen u bilo čemu drugom, nego samo utvrđuje dominaciju monarha i njegovu ulogu vrhovnog vođe u državi.

TITULE NEIZBJEŽNE: Svi znaju da je titula princa od Walesa rezervirana za prvoga u redu za prijestolje. I drugi su naslovi rezervirani za ostale članove kraljevske obitelji, ovisno o njihovu položaju. Naziv vojvoda od Cornwalla automatski dobiva monarhov najstariji sin. Titulu vojvode od Rothesayja također dobiva monarhov prvorođenac kako bi ga prepoznali u Škotskoj (obje trenutačno drži princ Charlesa, kraljičin prvi sin i nasljednik trona). Naslov vojvode od Yorka rezerviran je za drugog sina (trenutačno je to princ Andrew). Naziv kraljevske princeze dodjeljuje se najstarijoj monarhovoj kćeri (trenutačno je to princeza Anne) i, naravno, naslov princ suprug monarha je suprug vladajuće kraljice (iako princ Philip jest suprug princ, on nema tu titulu jer je tako odlučeno).

Piše: Narcisa VEKIĆ

MOMCI U CRVENOM
Malo u Londonu, malo u Afganistanu

KRALJIČINA GARDA: Kada pomislite na London, pa čak i Englesku, na pamet vam padne visoki, usamljeni stražar s medvjeđom šubarom i crvenim kaputom koji stoji ispred Buckinghamske palače. Ti su stražari pravi pripadnici britanske vojske iz jedne od pet pukovnija pješadijske garde. Polovica njihovih obveza je svečana (čuvanje monarha), a druga je pješaštvo. Zbog prirode njihova posla jedan tjedan stoje besposleno pred nekom od kraljičinih palača i čuvaju kraljicu, a sljedeći se bore protiv talibana u Afganistanu. Smisao je toga da stražari nisu tamo samo za ukras nego da izvršavaju prave vojne dužnosti i kada čuvaju kraljicu, oni ju doista brane, nisu joj samo ukras. Ako ih malo bolje pogledate, vidjet ćete da ne nose svečane mačeve - svi su naoružani strojnicama.

IMANJA U ŠKOTSKOJ
Ljetuje u dvorcu Balmoral

KRALJICA U ŠKOTSKOJ: Evo jedne začkoljice. U Škotskoj je službena rezidencija Njezina Veličanstva palača Holyroodhouse u Edinburghu, ali ona je u toj palači samo jedan tjedan svake godine. Isto tako, svako ljeto kraljica se povlači u dvorac Balmoral, također u Škotskoj, i to na više od šest tjedana, no svejedno Balmoral i dalje ostaje samo 'druga violina' u odnosu na Holyroodhouse.

Svake godine Njezino Veličanstvo nazoči izvođenju drevnih obreda oba doma Parlamenta, službeno otvara sezonu rada Parlamenta...

Velika Britanija nema pisani dokument kojim oblikuje svoj ustav. Umjesto toga, 'ustav' se formira kroz razne akte Parlametna i kroz tradiciju...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REPORTAŽA: BARANJSKI GATORFEST

Dani vina, snaša i gromova

2

USPOREDNI INTERVJU

Marijana Petir: Problem je trebalo rješavati na mjestu nastanka, a ne u Europi

3

TEMA TJEDNA: NOVA MIGRANTSKA KRIZA (I.)

Sigurnost Hrvatske
mora biti iznad svega!