Magazin
TJEDNI OSVRT

Zazivanje velike koalicije
Objavljeno 13. svibnja, 2017.
Danas se svi zgražaju nad ponovnom suradnjom s Mostom, pa otud i sve glasnija spremnost na veliku koaliciju

Kada god HDZ i SDP zapadnu u probleme sa svojim koalicijskim partnerima, potegne se za opcijom velike koalicije. Nju su zazivali mnogi, nakon gotovo svakih izbora, a spominje se i danas, i čini se da joj nikada nismo bili bliže.

Sama po sebi takva koalicija ne bi morala značiti nužno zlo, ali budući da i HDZ i SDP rijetko kada ne zapadnu u krizu s bližim im partnerima, prije svega svjetonazorski, a onda i programski, teško je i zamisliti kako bi to izgledalo u ovom slučaju. Nadalje, i fotelja i funkcija, kojih je ionako previše, ipak nema dovoljno koliko bi ih trebalo velikoj koaliciji. Stoga već u startu ima i onih koji tu opciju proglašavaju “nemogućom”, osim ako nije ugrožena država.

No, uvijek je i onih koji je potajice, ali i javno zazivaju. Navodno i Vladimir Šeks, savjetnik predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, s istomišljenicima govori da bi nakon novih izbora bilo najbolje da HDZ i SDP zajedno sjede u Vladi.

Osim toga, dok mu šef Davor Bernardić okuplja partnere, član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, iako bojažljivo, također izjavljuje da je velika koalicija SDP-a i HDZ-a itekako moguća. Pragmatičan je taj Hajdaš Dončić pa se i razotkriva izjavom: “Velika koalicija značila bi da se SDP više nikad ne bi smatrao i nazivao komunističkom strankom, kao što ni HDZ više ne bi bio lopovska stranka”. E, pa Siniša, baš nas zanima kako bi te etikete u eventualnom sukobu izbjegli primjerice sadašnji HDZ-ov potpredsjednik Sabora Milijan Brkić ili SDP-ov zastupnik Nenad Stazić.

Kako god, činjenica je da se danas svi zgražaju nad ponovnom suradnjom s Mostom, pa otud i zazivanje velike koalicije, ali još uvijek ostaje puno otvorenih pitanja. Počevši od toga tko bi bio premijer do još jedne disfunkcionalne vlade. U svakom slučaju, politička se kombinatorika sve više usložnjava.

U HDZ-u znaju da na Most nakon novih izbora više ne mogu računati, dok u SDP-u, a i sam Bernardić, ipak smatraju kako će moći birati između više opcija, a velika koalicija je zadnja.

Na kraju, Most, koji je do svekolike krize i doveo, od početka tvrdi kako su HDZ i SDP isti, a najave o velikoj koaliciji, kažu, to i potvrđuju. I to je jedna od rijetkih Mostovih istina - vlast pod svaku cijenu. Ali u HDZ-u odgovaraju kako je Mostu na umu isključivo destrukcija i kako nikom ne mogu biti stabilan partner, pa bi dvije stožerne stranke, bez obzira na svjetonazor, ipak trebale surađivati u borbi protiv populizma.

Piše: Damir GREGOROVIĆ