Magazin
DAVOR ŠKRLEC:

Energetsku budućnost treba temeljiti na obnovljivim izvorima
Objavljeno 13. svibnja, 2017.
HRVATSKI EUROPARLAMENTARAC O ENERGETSKOJ BUDUĆNOSTI EU-A I RH:

Zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu i član Odbora Europskog parlamenta za industriju, istraživanje i energetiku, Davor Škrlec, otvarajući konferenciju “Čista energija za sve jugoistočne Europljane”, istaknuo je tri važna izazova za koja se moraju pronaći održiva rješenja:

- Zemlje jugoistočne Europe imaju veliki potencijal za obnovljive izvore, a prema posljednjim provedenim studijama cijela regija mogla bi temeljiti svoju energetsku budućnost gotovo 100 posto na obnovljivim izvorima bez ugrožavanja sigurnosti i opskrbe energijom do 2050. godine, istaknuto je na konferenciji - navodi Škrlec.

O prvom izazovu o tom pitanju Škrlec kaže:

- Prvi izazov odnosi se na političku volju. Većina država u regiji nalazi se pri vrhu liste zemalja s korupcijom na svim razinama vlasti. Uobičajeni pristup u provedbi energetskih strategija i planova je traženje rješenja koja se mogu provesti za vrijeme mandata od četiri godine, bez sagledavanja problema na duži rok. Za uspostavu regionalne suradnje potrebno je više međusobnog povjerenja i solidarnosti, a kako se izbori u regiji često dobivaju na račun međusobne nesnošljivosti, očito je potreban dodatni napor iz EU-a kako bi se dogodile promjene.

Drugi je izazov društveno uvjetovan:

- Regija je u nizu projekata i analiza prepoznata po izraženom problemu energetskog siromaštva. Teško je približiti politiku EU-a u kojoj se građani nalaze u središtu energetske tranzicije i proizvođači su energije kad se svakodnevno bore za preživljavanje.

O posljednjem, trećem izazovu, Škrlec naglašava:

- On je financijske prirode. Građani teško dolaze do jeftinog kapitala kojim mogu financirati svoje projekte obnovljivih izvora energije ili energetske učinkovitosti, državne potpore su podložne parcijalnim političkim interesima i ne potiče se kolektivna proizvodnja energije kroz energetske zadruge. Za veće projekte obnovljivih izvora energije cijena kapitala je za istu vrstu projekta dva do tri puta viša nego u Njemačkoj ili Belgiji. Naravno da je razlog tome i politička nesigurnost u tim zemljama iako bi one trebale ne samo transponirati već implementirati i provoditi energetsko-klimatski okvir politika EU-a. Ako to ne napravimo uspješno i osiguramo održivu tranziciju energetskog sektora u jugoistočnoj Europi za razdoblje poslije 2020. godine, ugrozit ćemo klimatske ciljeve EU-a i ciljeve za koje smo se obvezali Pariškim sporazumom - rekao je Škrlec.(D.J.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike