Novosti
PLENKOVIĆ U SLAVONIJI

Nema drame, ministri će biti predstavljeni u Saboru nakon izbora
Objavljeno 11. svibnja, 2017.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković četvrtak poslijepodne proveo je u Slavoniji i Baranji posjetivši Đakovo, Osijek i Beli Manastir.

U Đakovu je u pratnji ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića posjetio nedavno ponovno otvoreni ured Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Ured je, podsjetimo, zatvoren 2013. godine nakon unutarnje reorganizacije, a inicijativa za njegovo ponovno otvaranje stigla je od Ivana Anušića i Marina Mandarića.

- Smatramo da je ovdje, u Đakovu i okolnim općinama, kojima gravitira više od dvije tisuće poljoprivrednika, vrlo korisno i ispravno donijeti odluku da se osim županijskog ureda, koji postoji u svim drugim županijama, napravi ova ispostava, koja omogućuje poljoprivrednicima najjednostavniji način podnošenja zahtjeva i naravno dobivanje subvencija i potpora - poručio je Plenković.

U Đakovu je odgovorio i na novinarski upit o ocjeni ustavnih stručnjaka kako bi u roku od 30 dana trebalo imenovati nove ministre.

- Mogu ustavni stručnjaci kazati što god žele, vidim da su i oni svjesni kako nikakvih obvezujućih rokova nema. Jedino što je prema propisima normalno, to je da se na prvoj idućoj sjednici Hrvatskog sabora predstave novi ministri pred nadležnim odborima. To će tako i biti i ne vidim uopće čemu drama - rekao je premijer.

Na upit da komentira istup saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, koji je rekao kako neće dati potporu Vladi, te kako stoji s potporom ostalih zastupnika nacionalnih manjina, premijer je kazao da je osam manjinaca od početka dio parlamentarne većine i da tu nema nikakvih dvojbi.

- Ono što je jasno i što je stav i mene osobno kao predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade, manjine u Hrvatskoj uživaju sva prava koja im pripadaju Ustavom, ustavnim zakonom i brojnim drugim propisima. Inzistirao sam da otpočetka budu dio parlamentarne većine, odlično surađujemo i želimo da ministri, oni koji će biti predstavljeni za nekoliko tjedana, budu plod dogovora. Razgovarao sam prilično dugo s Furiom Radionom, u kontaktu smo s Miloradom Pupovcem, a ako treba i s Kajtazijem. Problema nema. Manjine su tu, cijelo vrijeme sve znaju, na vrijeme su informirane, njihova prava bit će maksimalno poštovana, kao što je to i sada - kazao je Plenković.

U Belom Manastiru je Plenković dao potporu kandidatima HDZ-a na lokalnim izborima, a kandidat za gradonačelnika Tomislav Rob predstavio je projekt obnove vojarne u poduzetnički centar i Centar za rehabilitaciju i smještaj djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. M.Muškić/I.Getto

POTPORA ANUŠIĆU I IVANI ŠOJAT

Plenković se kratko zadržao u Osijeku. U pratnji Ivane Šojat i Ivana Anušića, HDZ-ovih kandidata za gradonačelnika Osijeka i osječko-baranjskog župana, napravio je “krug” osječkim korzom i glavnim trgom te uz Dravu do hotela Osijek, gdje se sa stranačkim kolegama zadržao na kavi. Da je to bio opušteni posjet, svjedoči i premijerova opaska kako bi usput mogao “kupiti pelene za bebu”. Nije izostala ni službena podrška kandidatima. “Imamo dvoje sjajnih kandidata, osoba koje će svojom energijom realizirati programe koje su predstavile. U tome imaju punu potporu vodstva HDZ-a i mene osobno. Veselim se njihovim sjajnim rezultatima 21. svibnja”, rekao je Plenković. D.Ku.

Možda ste propustili...