Regija
EUROPSKI TJEDAN

Održan 1. Sajam EU projekata u Županji
Objavljeno 11. svibnja, 2017.

ŽUPANJA

Na Trgu kralja Tomislava u Županji održan je 1. Sajam EU projekata, na kojemu su izloženi projekti s područja županjske Posavine, financirani iz europskih fondova. Predstavljena su iskustva u njihovoj provedbi kao primjeri dobre prakse i motivacija za intenzivnije korištenje fondova EU-a. Organizator Sajma bila je LAR Vjeverica d.o.o. Drenovci.

- Prvi smo put na ovakav način prikazali samo dio projekata s područja grada Županje i okolnih općina. Odlučili smo se predstaviti s 30 projekata čiji su korisnici gradovi, općine, komunalna poduzeća, ali i udruge, škole, privatni poduzetnici, OPG-ovi, dakle svi čimbenici našeg društva - kazala je direktorica Vjeverice Ana Cvitković-Komesarović.

Financijski je najvrjedniji projekt u županjskoj Posavini Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja težak gotovo 77 milijuna kuna, čiji je nositelj županjski Komunalac, a partneri su Grad Županja i Općina Štitar. Sredstva su povučena iz prve tranše Operativnog programa zaštite okoliša, kada je postotak vlastitog sufinanciranja bio znatno manji od onoga koji će biti u budućnosti.

Na području općine Drenovci Agencija Vjeverica do sada je realizirala projekata u vrijednosti 20-ak milijuna kuna. Najznačajniji je Poljoprivredno-poduzetnički inkubator vrijedan 12,5 milijuna kuna, koji je 99 posto financiran europskim sredstvima.

- Sajam smo organizirali upravo zato da svim potencijalnim korisnicima pokažemo da se kvalitetnim projektima može uspjeti u povlačenju sredstava iz EU fondova. Svakako trebaju pokušati, imati volje i upornosti i rezultati neće izostati, o čemu najbolje svjedoče svi ovi projekti koje smo izložili - poručila je Cvitković-Komesarović. M. Lešić Omerović

20

milijuna kuna vrijednost je projekata koje je u Općini Drenovci realizirala Agencija Vjeverica

Najčitanije iz rubrike