Ekonomija
STROŽA KONTROLA KVALITETE

Mlijeko pomiješano s vodom na policama mora biti označeno
Objavljeno 12. svibnja, 2017.

S dva nova pravilnika koja su već u primjeni, a koja reguliraju ugovorne odnose i kakvoću sirovog mlijeka, Ministarstvo poljoprivrede donosi i treći koji će zaokružiti „mliječni paket“, a kojim se jasno navodi kojim parametrima treba odgovarati konzumno mlijeko prilikom njegova stavljanja na police trgovina.

Novim Pravilnikom o konzumnom mlijeku i mliječnim proizvodima cilj je, kako navode, dodatno urediti pitanje točke ledišta konzumnog mlijeka u odnosu na točku ledišta sirovog mlijeka kako bi se provjerilo je li u mlijeko dodavana voda. Tim pravilnikom se uvjetuje i da se mlijeko dobiveno od mlijeka u prahu ili ugušćenog mlijeka u postupku miješanja s vodom – jasno označi nazivom „rekonstituirano mlijeko“.

Također je predloženo da i ostali proizvodi moraju biti označeni opisnim nazivom koji će biti razumljiv potrošaču.

„S ova tri pravilnika zaštitit ćemo hrvatske mljekare i poboljšati njihov položaj na način da smo regulirali odnos između proizvođača i otkupljivača te precizno propisali parametre o polaznom postotku mliječne masti i bjelančevina što izravno utječe na otkupnu cijenu sirovog mlijeka. Za razliku od dosadašnje prakse, proizvođači će sada i prije isporuke znati koju će cijenu dobiti za svoje mlijeko. S druge strane, mljekarskoj industriji otvoren je prostor za brži i jednostavniji dogovor s otkupljivačima, jer sada pregovaraju s proizvođačkom organizacijom, a ne pojedinačno sa svakim proizvođačem, što značajno skraćuje pregovarački proces“, izjavio je ministar Tolušić te pozvao na uključivanje u savjetovanje s javnošću o Nacrtu pravilnika o konzumnom mlijeku i mliječnim proizvodima.

- Ovo je posljednji od tri pravilnika kojima ćemo urediti i pridonijeti položaju proizvođača sirovog mlijeka u lancu opskrbe tržišta proizvodima iz sektora mlijeka i mliječnih proizvoda. Sva tri propisa nastala su uvažavajući poteškoće proizvođača u dosadašnjoj primjeni propisa kojima se reguliralo uređenje međusobnih ugovornih odnosa između proizvođača i otkupljivača te ispitivanja kakvoće svježeg sirovog mlijeka čiji rezultati se pretežno koriste za izračun cijene isporuke sirovog mlijeka - rekao je Tolušić.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je u suradnji s predstavnicima proizvođača i prerađivača, ali i drugih znanstvenih i stručnih institucija iz sektora mlijeka i mliječnih proizvoda izradilo dva propisa o tom pitanju koja su početkom ove godine objavljena u Narodnim novinama.

Prvi propis je Pravilnik o uređenju ugovornih odnosa u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda kojim se propisuju posebna pravila u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda kojima se uređuju ugovorni odnosi te pregovori o ugovorima u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda.

Drugi propis koji je donesen, značajan za proizvođače i prerađivače sirovog mlijeka, Pravilnik je o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka kojim se propisuje utvrđivanje sastava, fizikalno-kemijskih svojstava te razreda sirovog mlijeka koje se koristi u proizvodnji konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda.

Zdenka RUPČIĆ
Proizvođači mlijeka moći će zatražiti veći broj analiza

Kroz novi propis preciznije se propisuje način uzimanja uzoraka sirovog mlijeka kod proizvođača koje će se ispitivati na zadane parametre, ispravnost uzetog uzorka sirovog mlijeka, osposobljavanje osoba za uzimanje uzoraka sirovog mlijeka, dostava rezultata ispitivanja te postupanje u slučaju podnesenog prigovora na rezultate ispitivanja. Propisom se daje pravo da proizvođač i prvi otkupljivač mogu zatražiti veći broj analiza od minimalno propisanih, što svakako utječe na mogućnost da prilikom izračuna cijene isporuke sirovog mlijeka međusobno ugovorom utvrde da im je za ovu namjenu potreban veći broj analiza.

Mlijeko dobiveno od mlijeka u prahu pomiješano s vodom bit će označeno nazivom „rekonstituirano mlijeko“

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana