Sport
OVO LJETO BIT ĆE VRLO PROMETNO

Alen Petrović: Osijek će biti velik klub
Objavljeno 11. svibnja, 2017.

Nakon što je ljetos imao pune ruke posla, sportski direktor NK Osijek Alen Petrović nekako se povukao u ilegalu. Rijetko je istupao u javnosti, a zimus nije bilo aktivnosti oko dodatnog pojačavanja momčadi.

Rezultati koje je postigao Osijek u ovoj sezoni dovoljno jasno govore koliko je kvalitetan posao i Petrović odradio prošlog ljeta. No, ljeto koje je pred nama donijet će mu još složeniji posao jer sezona koja je na odlasku pokazala je jasne smjernice što je Osijeku nužno kada je igrački kadar u pitanju.

Preskočene stepenice

Prije nešto više od godinu dana Petrović je bio autor jedne zanimljive rečenice: "Vidjet ćemo gdje ćemo biti za godinu dana." Ta je godina prošla, a tijekom nje u Gradskom vrtu se sve okrenulo za 180 stupnjeva. Nabolje – naravno.

Osijek je već odavno izborio plasman u Europu, a u preostala četiri kola hoće li nastaviti borbu za osvajanje trećeg mjesta?

- Nećemo odustati od tog trećeg mjesta dok god imamo izgleda. Prvo jer želimo što bolji plasman, a nakon toga i zbog nešto ugodnijeg rasporeda europskih nastupa. Uglavnom, završili na trećem ili četvrtom mjestu, mi smo svoje zacrtane rezultatske ciljeve na početku sezone – prebacili - rekao je Osijekov sportski direktor.

Je li vas iznenadio taj brzi preobražaj?

- Ne mogu reći kako sam iznenađen. Samo, prije godinu dana nisam želio previše obećavati i pričati. Cijeli taj naš projekt u početku je pratila skepsa, pa je trebalo ljudima dokazati kako je riječ o ozbiljnoj stvari. Mislim kako je danas to svima jasno. Ulaskom Lörinca Mészárosa i Ivana Meštrovića u klub stvoreni su optimalni uvjeti za razvoj ozbiljnog i jakog Osijeka. Možda smo u ovoj prvoj godini i preskočili neke stepenice u razvoju, konačni cilj se neće promijeniti. Želja nam je da NK Osijek bude jedan od najjačih klubova u Hrvatskoj. Za prvu godinu, mislim, kako smo napravili puno toga dobrog. Sad dolazi faza u kojoj će biti najvažnije ne upasti u zamku prenaglašenih ambicija. Moramo pametno razvijati sve naše planove. Od rezultatskih ciljeva, do gradnje prvo kampa, pa poslije i stadiona. Uostalom, ove sezone smo u nekoliko navrata na vlastitoj koži osjetili kako je to iz euforije ući u ambicije. Neuspjeh u tome bude bolan i razočaranje veliko. Zato nam treba mirniji i mudriji pristup kada su ciljevi u pitanju.

Nakon ove sezone u kojoj je Osijek napravio veliki uzlet pojačane ambicije u sljedećoj sezoni će se nametnuti same od sebe.

- Svjesni smo toga i ne bježimo od njih. Baš suprotno, veselimo se tom izazovu, ali moramo ostati čvrsto na zemlji i shvatiti kako smo tek došli na uzlaznu putanju. Tu prije svega mislim na rezultate jer nije nimalo lako bilo promijeniti karakter momčadi koja se nekoliko sezona grčevito borila za opstanak. Na kraju, taj posao još nije do kraja obavljen. Uspjeli smo zadržati igračku bazu od vlastitih igrača i uz neka pojačanja napraviti željeni iskorak. Sad nas čeka nova faza u kojoj trebamo dodatno ojačati momčad. Trener Zoran Zekić i njegov stručni stožer odradili su odličan posao ove sezone. Ne samo na rezultatskom planu već i u smislu podizanja vrijednosti igračkog kadra. Zato im sada trebamo stvoriti dobru podlogu za daljnji napredak.

Prometno ljeto

Proljetni dio prvenstva na neki je način trebao dati i jasne smjernice na kojim pozicijama treba pojačati momčad.

- Kada sve završi, analizirat ćemo cijelu sezonu, iako nam je već sad vrlo jasno što nam je potrebno u pogledu igračkog kadra ako sljedeće sezone želimo biti konkurentniji. Vidi se iz rezultata što nam je bio problem – utakmice protiv momčadi koje su plasirane ispred nas. Protiv slabijeplasiranih dosad smo doživjeli samo jedan jedini poraz (Lokomotiva, nap.a.). Otud tolika bodovna razlika između nas i petoplasiranog.

Zimus je Osijek mirovao kada je u pitanju prijalzni rok, ali ovog ljeta će priča biti posve drugačija.

- Poslali smo neke ponude za igrače i zimus, ali tijekom zime klubovi se nerado rješavaju važnih igrača. Međutim, za ovo ljeto najavljujem veliki promet kada su dolasci igrača u pitanju. Mi u ovom trenutku nemamo preširok kadar jer je bilo nekih odlazaka i tijekom proljeća. Zato moramo popuniti svoje redove. Prije svega kvalitetom, a onda i kvantitetom, što ćemo i učiniti. Hoće li biti odlazaka? Nisu nam prioritet jer mi još uvijek stvaramo momčad. Reći ću to ovako. Bit će puno više dolazaka nego odlazaka.

Pregovaračka pozicija bit će puno lakša jer NK Osijek sad više nije projekt "bit će", već projekt koji traje.

- I to će biti važna polazna točka u pregovorima. Prošlo ljeto smo se dosta mučili dok bismo uvjerili igrače na čemu radimo. Sad smo potvrđena vrijednost, što će nam dati mogućnost drukčije pozicije u pregovorima. Nećemo više čekati igrače da okrenu svoje inozemne ponude. Danas se itekako može napredovati i iz NK Osijek, prema tome pozicije koje su nam tanke gledat ćemo popuniti kvalitetom što prije. Brzo će doći europski nastupi i zato želimo formirati momčad za novu sezonu što je moguće ranije. To ne znači kako se možda poneki transfer neće dogoditi i u samom finišu prijelaznog roka, ali ono što nam je nužno pokušat ćemo zatvoriti što je prije moguće.

Izlazak u Europu nosi sa sobom i brojne zamke jer, bude li Osijek četvrti, prve utakmice dolaze već krajem lipnja.

- Na to ćemo morati obratiti posebnu pozornost. Ne smijemo sve podrediti Europi jer imamo puno primjera iz naše lige kada su momčadi koje su rano počele europski put doživljavale krize tijekom jesenskog dijela sezone. Problem je što je izvlačenje za pretkola Eurolige relativno kasno, tek 19. lipnja, pa ne možemo ništa precizno planirati, a uz to još uvijek čekamo i propozicije oko registriranja igrača za europske nastupe i slično. Baš zbog tog razloga treneru moramo omogućiti širi izbor u igračkom kadru. Želja nam je što uspješnije igrati u Europi, iako, domaće prvenstvo ostaje prioritet.

Za kraj, Petrović se odvažio opet dati jednu prognozu. Ovaj je put ona dugoročnija.

- Osijek će biti veliki klub, poručio je sportski direktor.

Možemo li mu vjerovati?

Dalibor KELER
O Puškaš akademiji

S njima imamo vrlo blisku suradnju na svim razinama. Oni su nam bratski klub i te ćemo odnose nastaviti razvijati i učvršćivati.

O Lopi

- Lopa ostaje - i točka! O toj temi više neću reći ni riječi.

O Zekiću

Trener Zoran Zekić i njegov stručni stožer odradili su odličan posao ove sezone. Ne samo na rezultatskom planu već i u smislu podizanja vrijednosti igračkog kadra. Zato im sada trebamo stvoriti dobru podlogu za daljnji napredak.

Izvlačenje za pretkola Eurolige je 19. lipnja, a prvi susret 1. pretkola već 29. lipnja

zamka

BEZ EUFORIJE I NAGLAŠENIH AMBICIJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike