Osijek
GUŽVA NA DRAVI

U istom danu uplovila tri kruzera
Objavljeno 11. svibnja, 2017.
Ove su sezone najavljeni dolasci 78 kruzera, čime će se srušiti rekord iz 2014.

Nakon što je početkom travnja dolaskom broda Prinzessin Sisi otvorena ovogodišnja sezona pristajanja kruzera u Osijeku, jučer je pak zabilježana nova zanimljiva situacija. Naime, prvi put su u pristaništu uz plovni objekt Galija istovremeno bila usidrena - tri velika kruzera. Uz Prinzessin Sisi (koji će najviše puta ove sezone doploviti do Osijeka) jučer su pristali i Scenic Jade i Scenic Opal.

Jade je prvi došao u Osijek, u šest sati ujutro, Opal se usidrio oko podneva, a Sisi oko 15 sati. Ovakva je gužva na Dravi u Osijeku bila do 17.30, kada je Jade napustio pristanište, potom, oko 21 sat Sisi, a Opal je osječko pristanište napustio u tri sata nakon ponoći. Sva tri broda plove na liniji od Beča do Beograda.

Za ljubitelje riječnih brodova ove su sezone u Osijeku najavljeni dolasci ukupno 78 kruzera. Time će se srušiti rekord iz 2014. godine, kada je na pristaništu uz Galiju bilo evidentirano 50 pristajanja.

Pristajanje riječnih putničkih brodova predviđeno je u pravilnim razmacima, od dva do pet dana. Najviše ih je najavljeno za svibanj i rujan, po 17! Situacija poput ove u srijedu - istodobni boravak triju kruzera u osječkom pristaništu - ponovit će se još samo jednom ove sezone - u srijedu, 31. svibnja.

Ovo bi ujedno trebala biti i najduža sezona, dolazak posljednjeg kruzera - River discovery II., najavljen je za drugu polovinu listopada.

Do sada je kroz Osijek, prema evidenciji Lučke uprave, od 2009. godine, kada su kruzeri počeli dolaziti u Osijek, prošlo gotovo 17.000 turista. Pojedinačno najviše 2014. godine - njih 5400. Nije zanemarivo ni to što kruzeri u Osijek dovode goste tijekom srpnja i kolovoza, što je svojevrsno spajanje proljetno-jesenske (kongresne) sezone.

Katarina PETKOVIĆ/Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike