Ekonomija
JAN MARINAC, PREDSJEDNIK HRVATSKE UDRUGE MLADIH POLJOPRIVREDNIKA

Darovanje zemlje mladima?
Ne budimo populisti, to bi
morali pratiti vrlo ozbiljni projekti
Objavljeno 11. svibnja, 2017.

Vezani članci

NOVA POLJOPRIVREDNA POLITIKA

Mladima prioritet pri dodjeli zemlje

Uoči prvog Sajma mladih poljoprivrednika koji će se održavati 12. i 13. svibnja u Zagrebu, a jučer su ga na presici najavili organizatori, Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika (HUMP) i Grad Zagreb, čime dodatno žele potaknuti mladost i njezinu poduzetnost u ovoj dosad u nas “staroj branši”, Udruga OPG-ova Život izašla je ovoga tjedna u Osijeku s prijedlogom da država odlazak mladih (sa sela) zaustavi (i) darovanjem državne zemlje.

Prema Životu, država bi mladima, radno sposobnim nositeljima OPG-ova darovala po 5 do 10 ha, uz klauzulu da ju oni u idućih 50 godina ne mogu prodati ili hipotekarno zadužiti, već samo starenjem ili u slučaju smrti prenijeti na mlađeg radno sposobnog nasljednika.

Francuska za primjer

– Država treba konkretnim mjerama zaustaviti masovno iseljavanje mladih iz Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, a za to ima dovoljno zemlje, ona njezinim takvim darovanjem neće propasti, a OPG-ovi će se unaprijediti, mladi ostati tu. To bi dalo pomaka, sve beživotnije slavonsko selo treba ponovno oživjeti, a lijek za to je zemlja. Kada ima zemlje, ima i stoke, proizvodnje, hrane. Država bi time samo dobila, a poljoprivrednici ostvarili stabilne OPG-ove. To vodi i u stabilne obitelji, brakove, rađanje. Zemlja je rješenje za naše demografske probleme, a ne jednokratne rodiljne naknade - poručuje predsjednik Života Antun Laslo. Svoje viđenje rješenja za ostanak mladih na selu i u poljoprivredi Život je iznio u trenutku kada se njome, kaže predsjednik HUMP-a Jan Marinac, bavi oko 18.000 mladih, a mladi poljoprivrednik je onaj od 18 do 40 godina. To je oko 9 % ukupnog broja poljoprivrednika u RH, čime smo nešto iznad EU prosjeka koji je u Uniji 7 %. Iako se očekuje da se “darovano” ad hoc, objeručke prima, u HUMP-u su s dozom rezerve saslušali prijedlog Života o darovanju državne zemlje.

– Znam da bismo mi sada trebali pozdraviti svaki prijedlog i mjeru u korist mladih poljoprivrednika, no budimo realni - oprezan je Marinac.

- Ne može se zemlja samo tako dijeliti, to nije jednostavno, to treba pratiti čitava druga infrastruktura, strategija, ozbiljni projekti. U Francuskoj su to jako dobro napravili i za primjer drugima, a na temelju državnog, javno-privatnog partnerstva gdje su mladima dali zemlju, ali su im osigurali i poznatog kupca za kojeg rade proizvod koji je on od njih tražio. Država je time automatski naselila jedno svoje raseljeno područje s mnogo zemlje, poklanjajući i 1700 ha, a to je značilo da nije dovoljno samo podijeliti zemlju, nego da to prati i stambena i druga infrastruktura, siguran plasman proizvoda i dr. No, razlika između nas i Francuske je bar pola stoljeća, u nas se mora promijeniti milijun zakona da bi nešto počelo funkcionirati - “važe” Životov prijedlog Marinac i ocjenjuje kako je on na tragu svojevrsnog populizma.

Ozbiljni izračuni

– Ljudi su u velikoj zabludi kada slušaju rješenja na tragu darovanja zemlje, a zaboravljaju da bi to mogli bili i nekakvi zapušteni, zarasli hektari, nekakva šikara, u udaljenim područjima, pa privođenje takvog jednog hektara svrsi zahtijeva znatna sredstva. Potrebni su ozbiljni izračuni za takvo što – koliko je radnika potrebno po jednom darovanom hektaru. Npr., daruje li ti država zemlju u Lici, a ti se baviš povrtlarstvom ili ekoproizvodnjom - gdje ćeš ondje naći radnika kada je najslabije naseljen kraj?! Stoga, budimo realni, ne možemo populistički reći: “Ajmo dijeliti” - kaže Marinac i ocjenjuje kako je realnija opcija dugoročni najam, a po njegovu isteku pravo prvonajma.

Dok se vodi javna polemika kako zadržati mlade (na selu), sigurno je jedno – naši mladi poljoprivrednici uglavnom se bave povrtlarstvom i voćarstvom.

U HUMP-u okrenutost naših mladih poljoprivrednika povrtlarstvu i voćarstvu pojašnjavaju time da mladi u tim granama upravo mogu najlakše ostvariti finalizaciju proizvodnje, a da to ne zahtijeva velike obradive površine. Kako bi se taj problem premostio, u HUMP-u drže da bi u novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu trebalo ugraditi prednost mladima pri davanju državne zemlje u zakup davanjem u startu 10 bodova više na natječajima za nju.

Suzana ŽUPAN
Mladi poljoprivrednici po OPG-u zapošljavaju više radnika

Na prvom Sajmu mladih poljoprivrednika, što će se održati na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, sudjelovat će 20 izlagača iz cijele Hrvatske. Predstavit će se aronijom, bobičastim voćem, zimnicom, ljutim papričicama, jabukama, jagodama, bučinim i maslinovim uljem, likerima, tikvama, češnjakom, kozjim sirom, domaćim salamama, čvarcima, industrijskom konopljom i dr. - Nadam se da ćemo ovakvim manifestacijama pomoći rastu broja mladih poljoprivrednika jer, kako su i sama istraživanja pokazala, mladi zapošljavaju više radnika po OPG-u od prosjeka, postižu veći standard proizvodnje od prosjeka, veću produktivnost rada te su obrazovaniji - kaže predsjednik HUMP-a Jan Marinac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana