Regija
U DVORIŠTU OŠ KRALJA TOMISLAVA

Izradili sunčani sat
Objavljeno 9. svibnja, 2017.

NAŠICE

Učenici OŠ kralja Tomislava ovih su dana izradili sunčani sat u dvorištu škole. Analematički sunčani sat, kakav je stručan naziv ove vrste sunčanog sata, nastao je na inicijativu učiteljice geografije Ivane Mesić Kiš, koja kaže kako je riječ o popularnom didaktičkom sredstvu kojim se može objasniti kako nastaje sjena te kako se mijenja ovisno o položaju Sunca. Kod analematičkog sata kao sjenopokazivač služi ljudsko tijelo. Satna skala ima oznake raspoređene po elipsi. Označena polja predstavljaju mjesece u godini, a sjena korisnika koji stoji na polju tekućeg mjeseca pokazuje vrijeme.

- Ljudski sunčani sat nema puno škola u Hrvatskoj. Navedeni sat poznat je kao analematički sunčani sat jer analema predstavlja krivulju u obliku osmice koja u godini dana ocrtava položaj Sunca zabilježen svakoga dana u isto vrijeme s istoga mjesta. Potrebno je stati na odgovarajuće mjesto na stazu koja označava mjesece u godini te tada sjena pokazuje koliko je sati – kaže Ivana Mesić Kiš.

Autorici su veliku pomoć pružili učitelj likovne kulture Josip Kanis u procesu iscrtavanja te Domagoj Kiš u izradi nacrta za sat. Tijekom izrade sata, prema autoričinim uputama, učenici su se dobro zabavili te uspjeli saznati i niz zanimljivih informacija o sunčanim satovima i astronomiji općenito. Sat je smješten, kako nam je rekla Mesić Kiš, na idealnom mjestu i moći će ga koristiti buduće generacije učenika.

Cilj je bio oplemeniti školski prostor te da se učenici i drugi koji tijekom slobodnog vremena borave u školskom dvorištu upoznaju s osnovama orijentacije u prostoru i vremenu na lokalnoj razini.S.Fridl

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike