Regija
3. ŽUPANIJSKA SMOTRA

Predstavilo se 9 zadruga
Objavljeno 9. svibnja, 2017.

POŽEGA

Na inicijativu i u organizaciji Učeničke zadruge Cucurbita iz OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca organizirana je 3. Smotra učeničkih zadruga Požeško-slavonske županije. Uočljiv je napredak od prve smotre, kada je bilo samo pet zadruga - na trećoj je sudjelovalo devet zadruga, osam osnovnoškolskih i jedna srednjoškolska. Intencija je da se zadruge osnuju u svim osnovnim i srednjim školama. Uz štandove u Ulici Dragutina Lermana u požeškoj pješačkoj zoni, gdje su učenici izložili dio svojih proizvoda, bilo je vrlo živo. Bilo je tu pravih malih remek-djela strpljivosti i umijeća, ali i ozbiljne proizvodnje.

- Ponosni smo što danas djeluje već deset učeničkih zadruga jer još 2013. godine, kada smo mi započeli, bili smo jedina zadruga koja je predstavljala svoju županiju na državnoj smotri. Smotra je natjecateljskog karaktera već treću godinu zaredom, a učenici i njihovi vrijedni učitelji mogu pokazati što rade u školama, kako se uče poduzetničkom radu, vještinama, razvijanju radnih navika, poštovanju jedni drugih. To su sada već male radionice koje se bave očuvanjem naše slavonske baštine, tradicije, proizvodnje drvenih proizvoda, kozmetičkih proizvoda. Djeca već na svojim poljoprivrednim gospodarstvima stječu neka prva iskustva - kaže Maja Davidović, voditeljica zadruge Cucurbita, pokretačica cijelog projekta, koja je sa zadrugom već nositelj priznanja za najljepši školski vrt Hrvatske i nagrade za najbolji proizvod školskih zadruga, bučino ulje.

Pokrovitelj smotre je Požeško-slavonska županija, koja je i osnivač osnovnih i srednjih škola, a tu su i gradske škole kojima je osnivač Grad Požega.

– Iz naše županije izišla je inicijativa za ovakvim sajmom jer želimo kod učenika razviti poduzetnički duh i očuvanje tradicionalnih vrijednosti našeg kraja. Želimo da naši učenici odmalena steknu poduzetničku inicijativu i shvate da na tržištu ima dovoljno prostora za njihove vrijedne ruke. Pozivam sve građane da kupe njihove proizvode jer tako će učeničke zadruge opet moći stvarati – istaknuo je zamjenik župana Ferdinand Troha otvarajući sajam.

Potporu sajmu dao je i Grad Požega i dogradonačelnik Darko Puljašić, koji je i član zadruge Pčelica OŠ Antuna Kanižlića.

– Mi smo ruralni kraj i moramo se prilagoditi okolini, razvijati ono najbolje u nama, tradiciju obrtništva i malog poduzetništva. Ovo je dobar i kvalitetan način da učenici prepoznaju i sami sebe, da se pronađu u onim vještinama koje nisu do sada kroz školu mogli pokazati - kazao je Puljašić. AGM Kruna

Neven i Pčelica idu dalje

Na štandovima su svoju djelatnost i proizvode predstavile sljedeće učeničke zadruge: Pčelica OŠ Antuna Kanižlića Požega, Neven OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Per aspera ad astra OŠ Stjepana Radića Čaglin, Lipa OŠ Lipik, Cucurbita OŠ Dragutina Lermana Brestovac, Banovac OŠ braće Radića Pakrac, Sveti Josip Katoličke osnovne škole Požega, Vitez OŠ Grigor Vitez Poljana, Prilika za sve OŠ Julija Kempfa Požega, Zadruga Srednja škola Pakrac.

Na državnoj smotri Požeško-slavonsku županiju predstavljat će ove godine zadruge Neven iz Pleternice i Pčelica OŠ Antuna Kanižlića Požega.

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike