Regija
OSNIVA SE JEDINSTVENA ZAKLADA

Skrb o djeci koja izlaze iz udomiteljskih obitelji
Objavljeno 8. svibnja, 2017.

BELI MANASTIR

Prije otprilike godinu dana članovi belomanastirske udruge Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.) počeli su intenzivnije raditi na osnivanju zaklade čiji bi zadatak trebao biti skrb o djeci koja izlaze iz udomiteljskog sustava nakon navršene 18. godine, odnosno završetka školovanja.

Treba im pomoći

Tada, naime, nastaje prazni prostor između završetka školovanja i ulaska u novo razdoblje, kada se djeca moraju osamostaliti i početi neki novi život.

- Imajući u vidu da je područje Baranje po broju udomljene djece pri samom vrhu u Hrvatskoj, počeli smo razmišljati kako tim mladim ljudima pomoći nakon što iziđu iz udomiteljskog sustava, jer se rijetko tko od njih vraća svojim biološkim obiteljima ili snalazi na neki drugi način - prisjeća se Mirela Alagić, predsjednica P.G.D.I.-ja, naglašavajući kako je odluka pala na osnivanje zaklade, poslije nazvane Put. Partnere i suradnike našli su u osječkoj Zakladi Slagalica te zagrebačkom ODRAZ-u (Održivi razvoj zajednice), a u njezino osnivanje krenuli su kroz projekt Povjerenje u lokalnu filantropiju, koji, u sklopu programa IPA 2012, provode Slagalica i partnerske udruge. Financiran je potporom EU, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade RH.

- Te mlade ljude čeka težak put do osamostaljivanja, pa im treba pomoći u daljnjim koracima i omogućiti im ostanak u Baranji, iz koje sve više ljudi odlazi. Osnivanjem zaklade želimo pridonijeti kvalitetnom i sigurnom osamostaljivanju mladih koji izlaze iz sustava udomiteljstva osiguravanjem trajnog izvora potpore - priča Alagić, dodajući kako je u regiji između Dunava, Drave i Mađarske već godinama stotinjak udomljene djece i mladih te kako njih desetak svake godine završava srednjoškolsko obrazovanje i napušta udomiteljske obitelji. Zaklada tog tipa, kakva za sada ne postoji u Hrvatskoj, odigrala bi važnu ulogu u njihovoj prilagodbi na novi život.

Traže donaciju

Skupština P.G.D.I.-ja donijela je zimus odluku o njezinu osnivanju, osnovan je savjetodavni odbor, a jedan od posljednjih koraka prije službenog početka rada polog je temeljnog kapitala.

- U razdoblju od 26. travnja do 26. svibnja 2017. P.G.D.I. prikuplja sredstva za osnivanje Zaklade Put. Cilj nam je prikupiti 5000 kuna osnivačkog pologa. Svi koji žele mogu pomoći doniranjem sredstava preko specijalizirane stranice za doniranje www.doniraj.org, gdje se mogu pročitati informacije o zakladi i donirati sredstva jednostavnim klikom na “doniraj” ili uplatom novca na podračun udruge P.G.D.I., otvoren u Addiko banci (HR4625000091502130465) - objašnjava Alagić. Njihov je plan blisko povezan s Intervencijskim planom Belog Manastira, čiji je sastavni dio rekonstrukcija bivšeg beljskog restorana u prigradskom naselju Šećerani, u kojem bi za koju godinu, između ostalog, trebale biti stambene jedinice za mlade koji napuštaju udomiteljske obitelji.

- Uz stambene jedinice tamo bi trebao biti i hostel, a upravo u njemu mladi bi mogli raditi. U stambenim jedinicama, dakle, bivša udomljena djeca ne bi bila samo zato da tamo budu, već bi im one trebale poslužiti kao odskočna daska za budućnost. Osim eventualnog rada u hostelu, svatko od njih imao bi mogućnost prekvalifikacije ili doškolovanja, a, prema našim procjenama, u stambenoj jedinici boravili bi otprilike dvije godine - kaže Alagić, dodajući kako njezina udruga ne misli stati samo na osnivanju zaklade. Pišu nove projekte vezane uz mlade koji napuštaju udomiteljske obitelji, pa su tako resornom ministarstvu već nominirali jedan, s ciljem prikupljanja sredstava za kvalifikaciju i prekvalifikaciju.

Ivica GETTO

inicijativa

SVE JE ZAMISLILA UDRUGA P.G.D.I.

Naziv i slogan osmislili udomljeni

Naziv i slogan zaklade - Sigurnim koracima u budućnost, osmislili su oni kojima je ona namijenjena - mladi iz udomiteljskih obitelji koji su uključeni u rad P.G.D.I.-ja. U kreativnom procesu pomogao im je Marko Jovanovac, mladi i nagrađivani dizajner iz Osijeka. P.G.D.I. već godinama radi s udomljenom djecom organizirajući im razne edukativne, psihološke i zabavne radionice. Osnivanje zaklade pozdravio je i Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb.

Baranja u vrhu po udomljivanju

U odnosu prema ukupnom broju djece i mladih udomljenih po obiteljima na području Osječko-baranjske županije, na području Baranje smješteno ih je više od 50 posto. Usporedni podaci o broju udomljene djece i mladih po županijama pokazuju da je Baranja pri samom vrhu u odnosu prema broju udomljene djece i mladih koji dolaze iz cijele Hrvatske. Nešto više ih je na području Grada Zagreba te Varaždinske županije, gdje udomljivanje ima znatno dužu tradiciju.

Možda ste propustili...

ČLAN HND-A S NAJDUŽIM AKTIVNIM STAŽEM

Jerkiću priznanje za životno djelo

ZA IZNIMNO USPJEŠAN KLUB

Strunjača za hrvače od Grada

Najčitanije iz rubrike