Magazin
TJEDNI OSVRT

Novi sukobi u SDP-u
Objavljeno 6. svibnja, 2017.
Sve se zakuhalo krizom Vlade i kaosom u Saboru, zbog čega je došlo do raskola u SDP-u na bar tri frakcije

Mladom predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću nikako da krene nabolje. Otkad je postao šefom stranke, bori se protiv žestoke stranačke oporbe. Prigovaraju mu za nezrelost, nedoraslost zadacima, neelokventnost u odašiljanju političkih poruka i što sve ne, a sad ga već i smjenjuju i traže mu nasljednika.

Dio zastupnika SDP-a i stranačkog vrha uvjeren je da Zvonko Mršić mora biti kandidat za premijera jer je Bernardić neiskusan i slab! Smatraju, iako menadžerstvo, dokazano je na primjeru bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, ne mora nužno imati puno veze s politikom, da bi Zvonimir Mršić kako je spasio Podravku tako mogao spasiti i Hrvatsku. No veće je iznenađenje što pojedinci spas za SDP vide čak i u aktualnom potpredsjedniku stranke Peđi Grbinu, koji se do sada na toj funkciji nikada nije spominjao.

Tako je Bernardić u novonastaloj kriznoj situaciji oko pada Vlade pod dodatnim pritiskom i uglednih članova stranke i koalicijskih partnera, koji također smatraju da nije dorastao toj funkciji. Oni koji su mu pak bliski, nezadovoljnicima poručuju da su taj film već gledali 2007. pa je Milanović ipak postao pravi šef SDP-a i Vlade.

U svakom slučaju, najveća oporbena stranka nema jedinstven stav o aktualnoj krizi vlasti. A sve se zakuhalo i stanjem u Saboru, zbog kojeg je došlo do raskola u SDP-u na bar tri frakcije. Naime, Bernardić ih nastoji disciplinirati i poručuje da svi oni koji ne glasaju protiv ministra Zdravka Marića mogu biti izbrisani iz stranke. Problem je i s onima koji su neodlučni i oko toga trebala li glasati i za opoziv predsjednika Sabora i čelnika Mosta Božu Petrova. Svi skupa podijeljeni su i oko toga treba li učiniti sve da dođe do prijevremenih parlamentarnih izbora ili pak podržati preslagivanje Vlade Andreja Plenkovića. Ključ nejasnoća očito je u tome što mnogi nisu sigurni da je SDP na čelu s Bernardićem spreman za nove izbore, pogotovo što im se trenutačni rejting kreće oko 22 posto, što je 10 posto niže od HDZ-ova i smatra se nedostižnim u tako kratkom roku.

Naravno da je u cijeloj toj zbrci previše i spinova, a možda i ne? Tako jedan od njih glasi, a dolazi od izvora iz SDP-a, da su se Bernardić i Petrov već suglasili oko toga kako bi u slučaju ponovljenih izbora i eventualne pobjede Bernardić bio premijer, a Petrov ponovno šef Sabora.

Zato Bernadić tvrdi da ga ne vole ni medijski plaćenici, pa je poslao i poruku preko Twittera: “Takav kupus u Saboru, a mediji o meni.” Ali, iako “skroman”, trebao bi ipak znati da je kao vođa oporbe prevažna karika u cijelom tom cirkusu a da ga se ne spominje.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: OBLJETNICA KRIZE - SVIJET I HRVATSKA 2008. - 2018 (II.)

Dr. sc. Marinko Škare: Recesija u Hrvatskoj nije stvar prošlosti!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVETI VINKO VEĆ SE UKAZAO

Vinceška u baranjskim
vinogradima: Snaše,
čaše i kobasice naše

2

TEMA TJEDNA: OBLJETNICA KRIZE - SVIJET I HRVATSKA 2008. - 2018 (II.)

Dr. sc. Marinko Škare: Recesija
u Hrvatskoj nije stvar prošlosti!

3

TEMA TJEDNA: OBLJETNICA KRIZE - SVIJET I HRVATSKA 2008. - 2018 (I.)

Kraj drame duge 10 godina