Magazin
DAMIR KRSTIČEVIĆ:

Više ne smijemo gubiti vrijeme, moramo imati jako borbeno zrakoplovstvo
Objavljeno 6. svibnja, 2017.

U sklopu obilježavanja 15. obljetnice Zapovjedništva za potporu u vojarni “Pukovnik Marko Živković”, pokraj Zračne luke “Franjo Tuđman”, govorilo se i o nabavi (kupnji) vojnih zrakoplova za potrebe Oružanih snaga RH. Razgledajući u vojarni na Plesu švedski borbeni zrakoplov Gripen, koji je jedna od opcija, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je rekao:

- Hrvatska je petnaestak godina odgađala rješenje za nabavu borbenih zrakoplova i više ne smijemo gubiti vrijeme, do kraja godine moramo odlučiti hoćemo li uvrstiti tu važnu vojnu komponentu u naš sustav oružanih snaga i koji bi to zrakoplov bio. Znate kakva je situacija s našim MiG-ovima, stari su i dotrajali, i zato smatramo potrebnim da hrvatska vojska ima nove i kvalitetne borbene zrakoplove. Ta je komponenta jako važna za vojsku i mi smo se do sada upoznali s iskustvima Izraela i Rumunjske oko zrakoplova F16, koje su oni izabrali - rekao je Krstičević.

Ministar je također najavio da hrvatski stručni tim namjerava posjetiti još Mađarsku i Češku te upoznati njihova iskustva s Gripenom:

- Predstavnicima Gripena Hrvatska ističe tri elementa za razgovore, a to su da se posao rješava međudržavnim sporazumom, da se radi o ulaganju u Hrvatsku te da cijena bude povoljna. Stručni tim će predložiti koji bi optimalan broj zrakoplova Hrvatska trebala imati - 10, 12 ili 16. Sve opcije treba istražiti i predložiti najbolje rješenje. Hrvatska mora imati jako borbeno zrakoplovstvo - izjavio je Krstičević.

Pitanje novinara bilo je i hoće li nestabilni uvjeti u kojima se RH sada nalazi ili eventualne promjene Vlade ugroziti taj posao, na što je Krstičević odgovorio:

- Hrvatskoj je potrebna stabilnost i vjerujem da će je i zadržati, ali se i nadam će sadašnji razgovori oko nabave zrakoplova biti prihvaćeni i u slučaju promjene Vlade. Ove godine u tom smislu trebala bi biti donesena konačna odluka da Hrvatskoj treba ratno zrakoplovstvo i odluka koji tip aviona je potreban, a 2018. trebao bi biti potpisan ugovor o kupnji zrakoplova za koje se budemo odlučili.(HINA/D.J.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REPORTAŽA: BARANJSKI GATORFEST

Dani vina, snaša i gromova

2

TEMA TJEDNA: NOVA MIGRANTSKA KRIZA (I.)

Sigurnost Hrvatske
mora biti iznad svega!

3

USPOREDNI INTERVJU

Marijana Petir: Problem je trebalo rješavati na mjestu nastanka, a ne u Europi