Regija
INVESTICIJE ŽUPANIJE U ZDRAVSTVO

Đakovo dobilo jednu od
najljepših ljekarni u RH
Objavljeno 3. svibnja, 2017.

ĐAKOVO

Na pitanje kako primarnu zaštitu što više približiti pacijentu, i to uz aktualne financijske probleme u zdravstvu cijele Hrvatske, odgovor se traži (i pronalazi) u Osječko-baranjskoj županiji. Domovi zdravlja, ljekarne i druge zdravstvene ustanove u županijskoj nadležnosti uspjeli su se izdići iznad prosjeka, osobito u okruženju.

Dobit 6,4 milijuna kuna

Tako su Ljekarne Osječko-baranjske županije d.o.o. vodeća ljekarnička tvrtka istočne Hrvatske i primjer unaprjeđivanja poslovanja reorganizacijom. Jučer je u Đakovu nakon obnove rad počela Centralna ljekarna, po mnogima jedna od najljepše uređenih u Hrvatskoj. Za njezinu obnovu i opremanje, rekao je na svečanom otvaranju župan Vladimir Šišljagić, osigurano je 900.000 kuna.

Ljekarne Beli Manastir, Đakovo i Osijek danas djeluju združeno kao Ljekarne Osječko-baranjske županije i već u prvoj godini pripajanje se pokazalo u punom svjetlu. Unatoč jakoj konkurenciji na ljekarničkom tržištu, povećani su prihodi, u 2016. godini ostvarena je dobit od 6,4 milijuna kuna, prava 143 zaposlenika nisu smanjena, dapače. U sustavu djeluje 29 ljekarničkih podružnica, a povećane su kvaliteta i dostupnost ljekarničke usluge na području cijele županije. Između ostalog, otvorena je i nova podružnica u Vladislavcima, a otklonila se opasnost od zatvaranja pojedinih podružnica u ruralnim područjima zbog slabijih poslovnih rezultata. Ujedno je osigurano više sredstava za stručno usavršavanje, ali i za ulaganja. U 2016. godini investicije su iznosile 1,97 milijun kuna, a ove godine planirano je više od pet milijuna kuna. Uz Ljekarnu Centar Đakovo, velike su investicije u Ljekarnu Beli Manastir, zajednički laboratorij u Osijeku u Donjem gradu, rade se tri liječničke ordinacije na katu Ljekarne Retfala… Sada se ustanovi pripajaju i Ljekarne Valpovo. Dobri financijski rezultati omogućavaju obnavljanje prostora i opreme, a time i poboljšanje uvjeta rada i pružanje ljekarničke skrbi na najvišoj mogućoj razini - ističe dr. sc. Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije.

I noćno dežurstvo?

Darko Bajto, ravnatelj Ljekarni Osječko-baranjske županije, naglasio je kako su radovi završeni desetak dana prije roka, a prostor namijenjen pacijentima više nego dvostruko proširen.

- Produžili smo radno vrijeme do 21 sat, dogovorili smo se gradonačelnik, župan i ja da prema Ministarstvu idemo sa zahtjevom za noćno dežurstvo, a objekt je tome već prilagođen. Dodatno smo osposobili naš kadar, ovdje također nudimo besplatne usluge poput cjelodnevnog mjerenja tlaka, mjerenja šećera, kolesterola u krvi, minerala, vitamina, u ljekarni će biti istaknuti rasporedi i svatko se može predbilježiti - kazao je Bajto.

Poručio je Đakovčanima kako će u njihovoj ljekarni raditi isključio Đakovčani, a u ponudi će biti između pet i šest tisuća artikala. Upravo iz Đakova Ljekarne OBŽ-a krenule su s brendom Srce. Riječ je o namjeri da te ljekarne upravo po srcu budu prepoznatljive u cijeloj Hrvatskoj. Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković kazao je kako je upravo ovako opremljena ljekarna najbolji odgovor onima koji su se trudili iz spajanja ljekarni u jedinstvenu ustanovu napraviti politički problem. Podsjetio je i kako je ovo bila jedna od najstarijih ljekarni u Hrvatskoj, a u njezinoj obnovi pomiren je starinski štih i suvremena opremljenost.

Aktivnosti županijskih domova zdravlja usmjerene su prema pacijentima kao krajnjim korisnicima zdravstvene skrbi, ali i prema zdravstvenim djelatnicima. Uz redovite mjere, radi se na programu kojim bi se liste čekanja za dijagnostičke pretrage i zahvate u bolnicama ublažile korištenjem usluga bolničkih specijalista u domovima zdravlja. Ujedno se radi na daljnjem jačanju postojećih kapaciteta u zdravstvenim ustanovama, izgradnji novih modernih dijagnostičkih i terapeutskih polikliničkih centara u manjim mjestima i općinama. Primjeri dobre prakse su dogradnja i opremanje Zdravstvene stanice Donji grad u Osijeku (5,5 milijuna kuna), gradnja i opremanje Ambulante Vladislavci (2,4 milijuna kuna), izgradnja nove zgrade fizikalne medicine i rehabilitacije i specijalističkih ambulanti u Donjem Miholjcu (6,6 milijuna kuna), uređenje Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a u objektu u Drinskoj ulici u Osijeku (14,8 milijuna kuna), zamjena krovišta i dogradnja prostora Ginekologije i Pedijatrije Opće bolnice Našice (10,5 milijuna kuna), dogradnja Psihijatrije (1,5 milijuna kuna) i izgradnja postrojenja za stanicu za medicinske plinove (1,2 milijuna kuna) OB-a Našice... U tijeku je gradnja ambulante u Donjoj Motičini (1,17 milijuna kuna), u okviru Doma zdravlja Beli Manastir gradi se zgrada fizikalne medicine i rehabilitacije sa specijalističkim ordinacijama (5,06 milijuna kuna), a u planu je otvaranje nove fakultetske stomatološke poliklinike u Osijeku.

M. Muškić

Brojna ulaganja

Investicijski zahvati posljednjih su godina obavljeni i u zdravstvenim stanicama Tenja, Antunovac, Bijelo Brdo, Ernestinovo, Jug, Dalj i Industrijska četvrt... Nabavljena su 4 RTG uređaja (u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna) za potrebe domova zdravlja Osijek, Đakovo, Beli Manastir i Valpovo, za potrebe Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a stalno se nabavljaju nova vozila, a samo u 2017. godini plan je nabaviti šest vozila u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Sve se to čini jer je - kako naglašava župan Šišljagić – zdravstvenu skrb potrebno učiniti dostupn(ij)om baš svim pacijentima, a zdravstvene djelatnike motivirati na ostanak i rad u Hrvatskoj.

Možda ste propustili...

10 GODINA NAKON POKRETANJA STEČAJA

Radnici Gaja traže uvid u stečajnu masu

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA SUFINANCIRA

Ovogodišnji je plan asanacija 150 bunara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA KUPANJE OPET U SEMELJCE

Općina želi 2019. otvoriti bazene pomoću EU novca

2

POSLJEDICE PROŠLOTJEDNOG NEVREMENA

Pola Belog Manastira još je bez interneta

3

NAJBOLJI VIROVITIČKO-PODRAVSKI KUHARI

Sandra Jadek i Dražen
Šafar pripremaju se
za Svjetsko prvenstvo