Dome slatki dome
SAVJETI

Prirodnim osvježivačima uklonite neugodne mirise iz tepiha
Objavljeno 4. svibnja, 2017.

Svaki tepih može postati izvor neugodnog mirisa koji se širi po cijeloj kući. Mrlje različitog podrijetla (kava, urin, prljavština itd.), isparavaju neugodne mirise koji postaju intenzivniji što je tepih prljaviji. Neugodan miris nemoguće je ukloniti koristeći samo usisivač, a izreklamirana sredstva za čišćenje tepiha ostavljaju intenzivnu aromu koja se dugo ne može izvjetriti, a također su obogaćena kemikalijama i nisu nimalo jeftina.

Srećom, postoje vrlo jednostavni, i ne manje efikasni načini za uklanjanje neprijatnih mirisa s tepiha, a koje možete pripremiti sami i koji su, naravno, potpuno prirodni. Podjednako efikasno uklanjaju neugodne mirise iz tepiha i istovremeno ga čiste i osvježavaju.

Kako napraviti prirodni osvježivač za tepih?

Suho sredstvo

Napravite smjesu od žličice cimeta, žličice mljevenog klinčića, tri žlice sode bikarbone i žličice sušenog bilja (lavanda ili ružmarin). Promiješajte sve sastojke i pospite po svom tepihu. Nakon 15-20 minuta usisajte tepih. Svježinu i lijep miris osjetit ćete u cijeloj kući.

Uljno sredstvo

Promiješajte čašu sode bikarbone s čašom kukuruznog škroba (gustina), dodajte 10-15 kapi eteričnog (aromatičnog) ulja po vašem ukusu. Promiješajte i pospite po tepihu. Dobro usisajte nakon pola sata. Sjaj, čistoća i svježina su garantirani. Obična soda bikarbona odlično neutralizira sve vrste prljavštine, o čemu su se mnogi od vas uvjerili koristivši je za pravljenje sredstava za čišćenje namještaja od mebl štofa i sredstva za čišćenje mrlja s tepiha. Osim toga, ona može povratiti tepihu njegovu prvobitnu boju i značajno ga osvježiti.

Za vlasnike ljubimaca

Ovaj savjet posebno je koristan za vlasnike kućnih ljubimaca. Pospite sodu po tepihu u većoj količini (300-500 g) bez dodavanja vode, posebice na mjesta gdje životinje najčešće spavaju. Ostavite je preko noći, ili ako to uvjeti dopuštaju na malo duže vrijeme. Zatim temeljito usisajte tepih. U slučaju zadržavanja neugodnog mirisa, proceduru ponovite koristeći veću količinu sode bikarbone. J.Kn.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna