Kultura
FINANCIRA SE IZ EU FONDOVA

Projekt Magellija i Frljića u pet kazališta nacionalnih manjina
Objavljeno 4. svibnja, 2017.

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u koprodukciji s kazalištima nacionalnih manjina iz Trsta, Temišvara, Subotice i Skopja postavit će predstavu temeljenu na posljednjoj drami Luigija Pirandella "Gorski divovi", a u sklopu projekta "(Re)discovering Europe" - (Ponovno) otkrivanje Europe, kojeg će provesti redatelji Paolo Magelli i Oliver Frljić, bit će organiziran i niz radionica i obrazovnih programa, za što je iz EU fondova dobiveno 200.000 eura.

Projekt se sastoji od istraživanja i umjetničkih radionica: Njemačko kazalište grada Temišvara, Slovensko stalno gledališče iz Trsta, Nacionalno institucionalno albansko kazalište i Mađarsko kazalište iz Subotice, na kojima će raditi Oliver Frljić.

Na temelju tih istraživanja od siječnja do ožujka 2018. u Rijeci će Paolo Magelli postaviti predstavu “Gorski divovi”, s glumcima iz svih kazališta sudionika. Premijera će u riječkom HNK-u biti početkom ožujka, a potom će uslijediti turneja i gostovanja u preostala četiri grada.

U radionicama će se istraživati osnovne umjetničke kompetencije umjetnika koji sudjeluju u predstavi, a provest će se i edukacija za njih i za druge kulturne djelatnike na temu razvoja publike, uključenjem u proces.

"Performativna kuhinja - različitost kuhanja", radionica je koja će tematizirati pokušaj zajedničkog djelovanja s publikom u kazalištu, istraživanja što je zajedničko svim ljudima u dijeljenju umjetničkog čina i ljudskog iskustva. Cilj projekta je utemeljiti mrežu kazališta nacionalnih manjina, koja će omogućiti njihovu suradnju.

Paolo Magelli naveo je da su njih dvojica ocijenili da mogu zajedno iznijeti taj projekt - on svojim životnim putovanjem, a Frljić svojim svjetonazorom. Naveo je da je s predstavom prema Pirandellovom tekstu prije 27 godina na BITEF-u u Beogradu ostvario svoj prvi veliki uspjeh te da je aktualni projekt svojevrsno zatvaranje te priče. (Hina)

Možda ste propustili...

MUZEJ "NIKOLA TESLA"

Predavanje o letu SpaceX-a

GALERIJA PRSTEN DOMA HDLU-A

Čak 70 recentnih Bućanovih djela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana