Kultura
FINANCIRA SE IZ EU FONDOVA

Projekt Magellija i Frljića u pet kazališta nacionalnih manjina
Objavljeno 4. svibnja, 2017.

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u koprodukciji s kazalištima nacionalnih manjina iz Trsta, Temišvara, Subotice i Skopja postavit će predstavu temeljenu na posljednjoj drami Luigija Pirandella "Gorski divovi", a u sklopu projekta "(Re)discovering Europe" - (Ponovno) otkrivanje Europe, kojeg će provesti redatelji Paolo Magelli i Oliver Frljić, bit će organiziran i niz radionica i obrazovnih programa, za što je iz EU fondova dobiveno 200.000 eura.

Projekt se sastoji od istraživanja i umjetničkih radionica: Njemačko kazalište grada Temišvara, Slovensko stalno gledališče iz Trsta, Nacionalno institucionalno albansko kazalište i Mađarsko kazalište iz Subotice, na kojima će raditi Oliver Frljić.

Na temelju tih istraživanja od siječnja do ožujka 2018. u Rijeci će Paolo Magelli postaviti predstavu “Gorski divovi”, s glumcima iz svih kazališta sudionika. Premijera će u riječkom HNK-u biti početkom ožujka, a potom će uslijediti turneja i gostovanja u preostala četiri grada.

U radionicama će se istraživati osnovne umjetničke kompetencije umjetnika koji sudjeluju u predstavi, a provest će se i edukacija za njih i za druge kulturne djelatnike na temu razvoja publike, uključenjem u proces.

"Performativna kuhinja - različitost kuhanja", radionica je koja će tematizirati pokušaj zajedničkog djelovanja s publikom u kazalištu, istraživanja što je zajedničko svim ljudima u dijeljenju umjetničkog čina i ljudskog iskustva. Cilj projekta je utemeljiti mrežu kazališta nacionalnih manjina, koja će omogućiti njihovu suradnju.

Paolo Magelli naveo je da su njih dvojica ocijenili da mogu zajedno iznijeti taj projekt - on svojim životnim putovanjem, a Frljić svojim svjetonazorom. Naveo je da je s predstavom prema Pirandellovom tekstu prije 27 godina na BITEF-u u Beogradu ostvario svoj prvi veliki uspjeh te da je aktualni projekt svojevrsno zatvaranje te priče. (Hina)

Možda ste propustili...

RASPRODAN KONCERT IVE POGORELIĆA NA IGRAMA

Kompozicije koje već dugo ima na svom repertoaru

ZA LOGO 66. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Nagrada dizajnerima Rašić i Vrabec

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U PONEDJELJAK U OPATIJI POČINJE LIBURNIA FILM FESTIVAL

Otvara ga novi film Višnje Skorin

2

ZA LOGO 66. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Nagrada dizajnerima Rašić i Vrabec

3

NA MALOM BRIJUNU

Koncert Amire Medunjanin