Svijet
BREXIT

Juncker: May živi u drugoj galaksiji
Objavljeno 3. svibnja, 2017.

Premijerka Velike Britanije Theresa May reagirala je na negativne medijske odjeke njenog sastanka s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, nazivajući ih “briselskim tračevima”, nakon što je (ponajprije njemački) tisak “sahranio” taj sastanak.

Britanska premijerka sastala se s Junckerom prošle srijede na večeri u Londonu kako bi razgovarali o britanskom odlasku iz Europske unije, za koji se očekuje da započne nakon što 8. lipnja završe opći izbori u Britaniji. Oboje su, kako to diplomatskim rječnikom uvijek biva rečeno, izjavili kako je sastanak “bio konstruktivan”. No, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citirajući Junckera, piše kako je predsjednik Europske komisije “deset puta skeptičniji nego što je bio prije”, sugerirajući da sastanak u četiri oka nije doveo do usuglašavanja mnogih pitanja oko Brexita.

Glasnogovornik britanske vlade reagirao je na ovu izjavu, prije svega jer se May trenutačno nalazi u kampanji prije izbora, a premijerka je izjavila kako je riječ o “briselskom traču”, naglasivši još jednom kako je sastanak “bio konstruktivan”.

Kako piše FAZ, Juncker je pokušao objasniti Theresi May opsežnost ovog zadatka stavivši na stol hrvatski pristupni ugovor i trgovački sporazum s Kanadom. Kako piše EurActiv.com predsjednik Komisije je “ubio” mnoga očekivanja Therese May, uključivši i njezin prijedlog da se o pravima britanskih građana u EU i EU građana u Britaniji može riješiti na sjednici Europskog vijeća krajem lipnja. Juncker je objasnio britanskoj premijerki da nerealno očekivati takve rokove, s obzirom na složenost tog pitanja koje uključuje i vrlo kompleksne probleme, poput zdravstvene zaštite. Također ju je obavijestio da će dokumenti koji se tiču Brexita biti javni i objavljeni.

Što se tiče tzv. izlaznog računa, koji se procjenjuje na oko 60 milijardi eura, koliko iznose britanske financijske obveze prema EU, May je izjavila kako Britanija ne duguje EU ništa. No Juncker i Michael Barnier, koji je u Europskoj komisiji zadužen za Brexit, objasnili su britanskoj premijerki da EU “nije zlatni klub” i da bi svaki pokušaj da se izbjegne “izlazni račun” doveo do ukidanja trgovinskih ugovora i uvuklo bi u priču nacionalne parlamente, što bi dodatno zakompliciralo situaciju. Naime, lideri EU-a potpisali su zajedničku platformu kojom upozoravaju UK da “nemaju iluzija” kako će dogovor o zadržavanju pristupa europskom tržištu biti lagan i bez prepreka. Kako prenose njemačke novine, Juncker je nakon večere nazvao njemačku kancelarku Angelu Merkel i rekao da Theresa May, izgleda, živi u - drugoj glaksiji. Navodno je nakon toga Angela Merkel izmijenila govor koji je održala u Bundestagu i dodala komentar kako “neki u Britaniji još uvijek imaju iluzija”.

Britanska opozicija kritizirala je May nakon što su njemački mediji prenijeli priču, a Tim Farron, lider proeuropskih Liberlanih demokrata, izjavio je za Sky News kako Theresa May pokazuje “zapanjujuću aroganciju i samozadovoljstvo”.

Vuk TEŠIJA
KONZERVATIVCI POBJEĐUJU?

Mediji su objavili citate visokih EU dužnosnika u kojima se navodi kako britanska premijerka ima nerealna očekivanja oko pregovora o Brexitu te da London ima ozbiljnih komunikacijskih problema. No, bez obzira na to, istraživanja javnosti govore da će konzervativci Therese May pobijediti na izborima 8. lipnja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike