Mozaik
OSJEČKA TAMBURAŠKA ŠKOLA BATOREK U KINI

U devet dana izveli šest koncerata
Objavljeno 3. svibnja, 2017.

Članovi velikog orkestra Tamburaške škole Batorek, združeni s Tamburaškim orkestrom Osječko-baranjske županije, uz dirigenta prof. Slavena Batoreka, vratili su se s nezaboravne turneje iz Kine, gdje su u devet dana održali šest samostalnih koncerata u prelijepim prestižnim koncertnim dvoranama šangajskog područja.

Oba orkestra članovi su Eurochestriess asocijacije koja okuplja glazbenu mladež klasične provenijencije, i kao takvi participiraju na brojnim festivalima u okviru te organizacije. Poslije gostovanja u Francuskoj, Kanadi i Brazilu, stigao je i poziv iz Kine.

- Što se repertoara tiče, morali smo slijediti pravila organizatora te koncert podijeliti u dva dijela po 45 minuta: prvi je bio transkripcija klasične glazbe, a u drugom dijelu pokazali smo mogućnosti tambure kroz revijalnu i filmsku glazbu, uz obvezno uvrštavanje atraktivnih i virtuoznih brojeva. Za turneju smo pripremili promotivni CD materijal snimljen u studiju Željka Nikolina u Osijeku - kaže Franjo Batorek, voditelj i osnivač škole.

Dirigentu Slavenu Batoreku na raspolaganju je bilo 27 tamburaša, gost na harmonici, prof. Andrej Pezić, vokalni solisti Maja Batorek, Mia Dimšić, Predrag Stojić, tenor Opere osječkog HNK, a nastupili su još Ivana Gis i Igor Matić, članovi ŠPU Feniks. Uz voditelja i osnivača škole Franju Batoreka i njegovu suprugu, sekretaricu Škole Mariju Bogović, ekipu je kompletirala prevoditeljica Keti Kamenar.

- Nakon dugog leta iz Zagreba preko Istanbula do Šangaja, na aerodromu su nas dočekali organizatori turneje, na čelu s Yuan Yuan Li, profesoricom klavira s konzervatorija u Parizu te članicom predsjedništva Eurochestriess asocijacije. Organizatori su nam pripremili visokokvalitetan bus koji nam je bio na raspolaganju tijekom cijele turneje. Prvo odredište bio je hotel Diamond u Jia Xingu, za kineske prilike malenog grada od 1,2 milijuna stanovnika, gdje smo održali prvi koncert u predivnoj koncertnoj dvorani. Potom smo krenuli put Hanghzoua (4,5 milijuna stanovnika), gradu na delti rijeke Jangce, gdje smo održali dva koncerta, posjetili tradicionalno kinesko selo, gradsko jezero, a ostalo je vremena i za shoping - priča Batorek.

Slijedila su dva koncerta u Ningbou, gradu od tri i pol milijuna stanovnika, uz razgled tog megalopolisa, neizostavni shoping i rođendansku tortu za slavljenike, Matea Fotaka i Ivana Draženovića. Raspored ih je dalje odveo do 5-milijunskog Shao Xinga, gdje su održali oproštajni koncert. Prije povratka u Hrvatsku još su razgledali Šangaj, 24-milijunski megalopolis.

- Program smo otvarali Slavonskom rapsodijom Julija Njikoša, slijedio je program iz klasične literature, u drugom dijelu virtuozne obrade revijske i popularne glazbe uz sjajne soliste i instrumentaliste, a zatvarali smo kineskom tradicionalnom pjesmom Mo Li Hua na kraju svakog koncerta. Uz obvezno slikanje s oduševljenim posjetiteljima koncerata i dijeljenje autograma, neizostavni bećarac među publikom (na zahtjev organizatora), pa čak i zajedničko Slavonsko kolo, približili smo, uz kvalitetni koncertni program, našu tradicionalnu kulturu kineskoj publici. Visokokvalitetni hoteli, nevjerojatno fascinantne koncertne dvorane, egzotična kineska kuhinja uz obvezno korištenje štapića, upoznavanje kineskih megalopolisa, sjajna ekipa sastavljena od vrhunskih glazbenika i prijatelja te sjajna organizacija, učinili su da ova turneja ostane u prelijepom sjećanju cijeloj našoj ekipi - zaključuje Barorek.

Vesna LATINOVIĆ
 
SJAJNA TURNEJA

“Kada se slegnu dojmovi, bilježimo da je ovo bila sjajna turneja u svim segmentima: združeni orkestri TŠ Batorek i TO OBŽ, uz vokalne soliste Predraga Stojića, Maju Batorek i Miju Dimšić, plesni par iz ŠPU Fenix te soliste Andreja Pezića na harmonici, Hrvoja Harkanovca, Ivana Draženovića, Matea Fotaka, Josipa Živčića na bisernicama, Hrvoja Karalića i Vjekoslava Gregića na bračevima, sjajno uvježbani i vođeni strogom, ali sigurnom dirigentskom palicom prof. Slavena Batoreka, predstavili su svoju Hrvatsku, svoj grad Osijek i svoju županiju te svoj tradicionalni instrument – tamburu, u najboljem svjetlu”, zaključuje Batorek.

slavonsko kolo

PLESALA JE I PUBLIKA UZ BEĆARAC

okvir 3
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana