Regija
25.000 MLADIH NA 10. SUSRETU HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI

Nadbiskup Hranić: Iz Vukovara poruka nade i ohrabrenja
Objavljeno 30. travnja, 2017.

VUKOVAR – Oko 25.000 mladih iz cijele Hrvatske, i inozemstva, okupilo se danas u gradu Vukovaru, na 10. susretu hrvatske katoličke mladeži, a koji se po drug put održao u Đakovačko-osječkoj nadbskupiji.
Središnje misno slavlje, u dvorištu Eltzova dvorca, predvodio je nadbiskup đakovački i osječki i metropolit Đuro Hranić, u zajedništvu s 30-tak hrvatskih biskupa među kojima su se nalazili i zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH, nadbiskup Alessandro D'Errico i zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, Želimir Puljić. –Želimo danas ovdje iz Vukovara poslati poruku nade i ohrabrenja koja izvire iz Božje nade i dobrote objavljene u Isusu Kristu koji je naša nada – poručio je u propovijedi nadbiskup Hranić. Rekao je i da grad Vukovar pruža snažnu poruku. – Ovdje smo na poseban način kao narod iskusili da Bog svoje nikada ne ostavlja – rekao je, a mlade pozvao da se otvore prema budućnosti i Kristovoj ljubavi i njegovom vodstvu, slijedeći i geslo 10. susreta „Krist, nada naša“.

U propovijedi se nadbiskup Hranić dotaknuo i aktualne situacije u Hrvatskoj, rekavši kako je u našoj zemlji danas puno onih ljudi koji gube povjerenje u ljude, institucije, politiku te puni gorčine i nezadovoljstva tonu u izolaciju, osamljenost i beznađe i koji, kako je kazao, od nesigurnosti, neuspjeha i promašaja bježe u alkohol, drogu, destrukciju i agresivnost. Ustvrdio je i kako smo se svi nadali boljim perspektivama za mlade ljude i obitelji. –Nadasmo se političarima i gospodarstvenicima koji ne vode brigu prvotno o svojim osobnim interesima i profitu nego prije svega o općem dobru građana i cijelom društvu. Nadasmo se etičnosti, poštenju i istinoljubivosti, društvu u kojem je na najvišem mjestu savjesnost, čestitost i kompetentnost i u kojem se autoritet postiže odgovornošću i poštenim radom – rekao je i dodao kako „hrvatsko društvo ne može postati bolje, humanije, poštenije i pravednije ako nema onih koji su spremni samoprijegorno služiti općem dobru“. –Nema i ne može biti blagostanja i napretka ako nema vas koji ste spremni učiti, studirati, marljivo raditi, biti postojani u dobru, odustajati od veze, protekcije, mita i korupcije, od grešnih obrazaca ponašanja i prizemne logike ovog svijeta i biti zdrava alternativa ovom svijetu – zaključio je nadbiskup i metropolit Đuro Hranić u propovijedi.


Okupljenu mladež pozdravio je apostolski nuncij u RH, nadbiskup Alessandro D'Errico. –Sveti Otac prati molitvom ovo slavlje i upućuje najljepše želje biskupima i svim mladima – naveo je pročitavši poruku pape Franje. Liturgijsko pjevanje na misi animiralo je 240 pjevača iz 18 župa Đakovačko-osječke nadbiskupije, a nakon svete mise sudionici 10. susreta hrvatske katoličke mladeži imali su u programe u Vukovaru, poput radionica, molitve i koncerta. U jutarnjim satima mladi su bili na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje je molitvu vodio pomoćni zagrebački biskup i predsjednik Odbora HBK za mlade, mons. Mijo Gorski.

S.Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike