Regija
VINKOVCI

26. obljetnice osnutka 3.A brigade Zbora narodne garde "Kune"
Objavljeno 29. travnja, 2017.

VINKOVCI - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Vinkovcima obilježena je  26. obljetnice osnutka 3.A brigade Zbora narodne garde "Kune".
-Utkani su životi naših branitelja u temelje naše Domovine i onaj nacionalni  naboj i svijet koji su oni imali u tom vremenu, nekako moramo postići i danas kod mnogih generacija koje se trebaju sa svim gospodarskim problemima. Kad bi imali takav nacionalni  naboj, takvu ljubav i želju, vjerujem da bi smo vrlo brzo napravili ono što želimo, a želimo jako gospodarstvo, rekao je Ivan Bosančić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika.


Treća A brigada Hrvatske vojske ustrojena je 29.travnja 1991. godine u Vinkovcima, a prvi zapovjednik bio je Ivan Petrinović, a imala je četiri pješačke bojne: Osijek, Vinkovci, Vukovar i Slavonski Brod.
-Obilježavanjem obljetnice sjećamo se svih onih koji više nisu s nama, svih onih koji su dali svoj život, a i da se sjetimo tih strahota u vrijeme Domovinskog rata. Čast mi je da sam bio jedan od zapovjednika  i što je dio mog ratnog puta bila treća brigada. Ova brigada je imala najveće žrtve od svih brigada u Hrvatskoj, rekao je Ivan Petrinović, jedan od zapovjednika . 3.A brigade Zbora narodne garde "Kune''.
Poginula su 363 pripadnika ove brigade, 17 se vode kao nestali, a 1088 ih je ranjeno. To su podaci bez 4. vukovarske bojne jer se njihovi podaci vode s podacima 204. vukovarske brigade.
Nakon polaganja vijenaca u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima služena je misa zadušnica.
Mario Kokaj

Najčitanije iz rubrike