Regija
DRŽAVNO NATJECANJE

Borna Kadoić iz Jarmine sa stopostotnim učinkom državni prvak u disciplini Agro
Objavljeno 29. travnja, 2017.

VINKOVCI-Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci bila je odličan domaćin Državnog natjecanja  učenika i učenica srednjih škola iz obrazovnog sektora poljoprivreda, prehrana i veterina u disciplini Agro, Flora, Nutri-vita i Pekar, a natjecanje je provela Agencija za strukovno obrazovanje.
Na državnom natjecanju u Vinkovcima bilo je 40 učenika i 28 srednjih škola iz Hrvatske, a prema ocjeni Državnog povjerenstva prikazana je zavidna visina znanja.

U disciplini Agro (poljoprivredni tehničar opći, poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje, poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, poljoprivredni tehničar vrtlar, agroturistički tehničar, agrotehničar) bilo je 13 učenika i dvije učenice, a morali su pokazati znanje iz pismenog i praktičnog rada. U praktičnom dijelu natjecanja imali smo PowerPoint prezentaciju, odabir vrste sjemena za sjetvu, izračun sjetvene norme, vegetacijskog prostora i sklopa biljaka, podešavanje pneumatske sijačice (OLT, PSK-6), za sjetvu širokorednih kultura, te tehniku izvođenja sjetve jarih okopavina.


Prvo mjesto sa stopostotnim učinkom imao je Borna Kadoić iz Jarmine (Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci, mentor Željko Takšić, 100 bodova), drugo mjesto osvojio je Ivan Šima Branković (Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, mentor Tomislav Ferić, 95 bodova), dok je treći bio Filip Puškarić (Poljoprivredna škola Zagreb, mentor Krešimir Ciler, 94 boda)
-Pismeni nije bio težak, tako da sam očekivao stopostotni učinak, no kod praktičnog djela je bila mala trema, ali pripremao sam se dosta dugo i rezultati su očekivani. U pismenom djelu su bili zadaci vezani za sjetvu, dok u praktičnom dijelu smo morali odrediti koje ćemo sjeme, sjetvene ploče, posijati na razmak koji je bio zadan. Konkurencija je bila dobra, no moj uspjeh od 100 posto na kraju govori sve, rekao je Borna Kadoić, pobjednik u kategoriji Agro.

U disciplini Flora natjecalo se 11 učenika i učenica trećih razreda zanimanje cvjećar, a morali su pokazati znanje iz pismenog i praktičnog rada. U praktičnom dijelu morali smo napraviti dekoraciju stola prigodom Uskrsa i ukras za vrata prigodom Uskrsa.
Prvo mjesto osvojila je Nikolina Zekanović (Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar,  mentor Željka Kajmak, 91, 21 bod), drugo mjesto osvojio je Zdravko Miletić, Srednja škola ''Arboretum Opeka'' Marčan, mentorica Blanka Pazman, 90,10), dok je treće mjesto osvojila je Nikolina Novosel (Poljoprivredna škola Zagreb, mentorica Antonija Vrdoljak, 84.40 bodova).
-Nije bilo teško, bilo je više zabavno, a što se konkurencije tiče mogu reći da je bila dobra, svi su pokazali visoki stupanj znanja, tako da sam u konačnici sretna što sam osvojila prvo mjesto, rekla je Nikolina Zekanović, pobjednica u kategoriji Flora.

U disciplini Nutri-vita bilo je devet učenica, a tema je bila ''Nutritivna vrijednost hrane-žitarice, mlinski i pekarski proizvodi. Praktični dio sastojao se od tri djela: priprema novog proizvoda od žitarica u praktikumu Škole domaćina, test prihvatljivosti novih proizvoda od žitarica primjenom Verbalne hedonističke skale s 9 odgovora, te prezentacija novog proizvoda.
Prvo mjesto osvojila je Marija Gaćina (Srednja škola Braće Radić Kaštel Štafilić-Nehaj, mentorica Petrana Pupić, 90.75 bodova), drugo mjesto osvojila je Sara Banjac (Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek,mentorica Dragana Viljanac, 85.25 bodova), dok je treća bila Tina Horvat (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, mentor Davor Hostić, 83,75 bodova).
-Pismeni ispit je bio malo teži, no u praktičnom dijelu nije bilo problema, radila sam mafine s prosom. Što se konkurencije tiče, mogu reći da je bila dosta jaka, ali na kraju mi se trud  isplatio, rekla je Marija Gaćina, pobjednica u kategoriji Nutri-vita.


U disciplini Pekar bilo je pet učenika i učenica, a imali su pismeni i praktični rad koji se sastojao u izradi tradicijskih peciva Slavonije: salenjaci i pogačice s čvarcima.
Prvo mjesto osvojio je Antonio Bencek (Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, mentor Eva Jurčić, 86,42 boda), drugo mjesto osvojio je Karlo Jagić (Srednja strukovna škola Varaždin, mentorica Ivana Jurkin, 85.75 bodova), dok je treći bio Besion Balaj (Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci, mentor Eva Jurčić, 75.67 bodova).
-U mojoj disciplini pekar nije bilo teško, bilo nas samo pet i svi smo podjednaki bili. Mogu reći da sam sretan što sam na kraju osvojio prvo mjesto i da se trud isplatio, rekao je Antonio Bencek, pobjednik u kategoriji pekar
Prema riječima Marinka Džakule, ravnatelja Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci ove godine su više nego zadovoljni postignutim rezultatima jer imaju jednog državnog prvaka u najjačoj konkurenciji Agro i jedno treće mjesto u kategoriji Pekar.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana