Novosti
ISTRAŽIVANJE EU PARLAMENTA

Da je članstvo u EU dobro misli samo 36 posto građana
Objavljeno 29. travnja, 2017.

Sve je veći broj europskih građana koji misle da je pripadanje Europskoj uniji dobra stvar. Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra o stavu Europljana, brojke pokazuju da se podrška građana Europskoj uniji vratila na razinu na kojoj je bila prije krize 2007. godine.

Istraživanje je pokazalo da je postotak hrvatskih građana koji preferiraju da EU pronađe zajednički odgovor na trenutne globalne izazove sličan europskom prosjeku. Njih 36 posto misli da je članstvo u EU-u dobra stvar, dok njih 41 % osjeća privrženost Europskoj uniji, što je ispod europskog prosjeka. Da se njihov glas čuje u Europi smatra 46 % Hrvata, što je nešto više iznad europskog prosjeka. 74 % Hrvata smatra da se njihov glas čuje u Hrvatskoj, što je također iznad EU prosjeka od 63 %.

Četvrtina Europljana smatra da EU ide u dobrom smjeru, dok su hrvatski građani nešto optimističniji po tom pitanju (29 %). S druge strane, kada je pitanje ide li Hrvatska u dobrom smjeru, ispod smo europskog prosjeka s 23 % prema 31 %. Kada je riječ o djelovanju EU-a, očekivanja hrvatskih građana u usporedbi s prosječnim očekivanjima na razini EU-a gotovo su jednako visoka. Očekuje se veći angažman od strane Unije u borbi protiv nezaposlenosti (83 %), borbi protiv terorizma (81 %), zaštiti okoliša (72 %) te u području borbe protiv poreznih prijevara (78 %). U područjima gospodarske politike (70 %), poljoprivrede (70 %) te industrijske politike (68 %), hrvatska očekivanja da EU djeluje više nego sada iznad su europskog prosjeka. Hrvati bi željeli biti informiraniji o temama kao što su borba protiv nezaposlenosti (53 %), zdravstvena i socijalna sigurnost (38 %), gospodarska politika (31 %) i poljoprivreda (20 %), što je iznad prosjeka EU-a.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je da su rezultati vrlo ohrabrujući i pokazuju da europski građani očekuju da će Unija jednoglasno odgovoriti na njihove vrlo akutne strahove o nedavnim međunarodnim potresima koji su svijet učinili neizvjesnijim i opasnijim. E.S.

Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren