Svijet
KAOS U MAKEDONIJI

Demonstranti upali u parlament i pretukli političare
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Zoran Zaev i Damjan Mančevski, predsjednik i potpredsjednik Socijaldemorkatskog saveza Makedonije (SDSM), te visoka dužnosnica te stranke Radmila Šekerinska ozlijeđeni su u napadu demonstranata koji su ušli u zgradu makedonskog parlamenta, a svijet je obišla i fotografija zastupnika Alijanse za Albance Zijadina Sela, koji je najteže ozlijeđen. Kako je javila makedonska televizija Alsat-M, Sela se bori za život.

“Očekujemo građanski rat ako Sela umre”, objavio je jedan korisnik Twittera na albanskom jeziku. Na Facebooku se pojavila poruka da će, “ako Zijadin Sela umre, umrijeti i Slavomakedonija”. Među komentarima nalazi se i onaj da su u vrijeme napada na Selu “makedonski fašisti uzvikivali ‘prokleti Albanci'”.

Deseteročlana skupina maskiranih ljudi kao taoce držala je grupu poslanika SDSM-a i Demokratske unije za integraciju (DUI) u zgradi Sobranja te je intervenirala i specijalna jedinica policije. Prosvjednici su upali u zgradu nakon što je skupštinska većina izabrala Talata Xhaferija iz Demokratske unije Albanaca za novog predsjednika Parlamenta. VMRO-DPMNE smatra nelegitimnim Xhaferijev izbor zato što nije, kako kažu, izveden elektroničkim putem jer je sjednica formalno završila.

Prema navodima lokalnih medija, policija se pri izbacivanju prosvjednika koristila šok-bombama. U gradsku bolnicu u Skoplju primljeno je 45 osoba koje su ozlijeđene u neredima, među kojima i tri policajca.

Predsjednik Makedonije Djordje Ivanov obratio se naciji apelirajući na smirivanje situacije i pozivajući čelnike svih političkih stranaka na konzultacije. Pozvao je građane da budu smireni i ne podliježu provokacijama i dezinformacijama, a institucije da ponovno uspostave normalno stanje u zemlji. Premijer Albanije i predsjednik njezina Parlamenta, Edi Rama i Ilir Meta, pozvali su na suzdržanosti i distanciranje od nasilja. “Želim s velikom iskrenošću i odlučno pozvati da Albanci u Makedoniji ostanu smireni i da ne podliježu provokacijama, da budu primjer kako svi zajedno ne želimo kraj za Makedoniju, već stabilnost i daljnju demokratizaciju”, poručio je premijer Rama.

Predsjednik Parlamenta Albanije Ilir Meta izrazio je zabrinutost zbog stanja u Makedoniji i apelirao na građane i vlasti da se suzdrže od nasilja i da poduzmu hitne mjere za zaustavljanje nasilja. “Stabilnost Makedonije vrlo je značajna i ključna za stabilnost i sigurnost Balkana i za njegovu budućnost. U ovim odlučujućim i kritičnim trenucima za Makedoniju i za regiju, potrebna je odmjerenost, smirenost, politički dijalog i djelovanje, u prilog vraćanju mira i normaliziranja stanja”, rekao je Ilir Meta.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn osudio je nasilje i napad na zastupnike, a veleposlanik Švedske Mats Staffansson pozvao je u ime EU-a i SAD-a na smirivanje stanja. “Najoštrije osuđujem napade na članove parlamenta. Nasilju nije mjesto u Sobranju. Demokracija mora ići svojim tijekom”, napisao je Hahn na Twitteru. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sve strane na dijalog i poštovanje demokratskog procesa.

Eduard SOUDIL
KOJI SU UZROCI SUKOBA?

Makedonija je 11. prosinca održala prijevremene izbore, ali oni nisu riješili njezine probleme. Socijalisti (SDSM) osvojili su 49 mjesta od ukupno 120, dva manje od VMRO-DPMNE-a, ali su postigli dogovor o koalicijskoj vladi s tri albanske stranke, stvarajući tako većinu od 69 zastupnika. Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE, na vlasti od 2006., blokirala je socijaldemokrate da preuzmu vlast. Predsjednik Ivanov, saveznik VMRO-ova vođe Nikole Gruevskog, dugogodišnjeg makedonskog premijera, odbio je dati mandat za sastavljanje vlade čelniku socijaldemokrata Zaevu. Zajedno s Gruevskim optužuje Zaeva i albanske stranke da dovode u pitanje opstojnost zemlje jer njihov koalicijski dogovor predviđa da albanski postane drugi službeni jezik u cijeloj zemlji.

Možda ste propustili...

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

Najčitanije iz rubrike