Osijek
NAKON ŠTO SU GODINAMA PLAĆALI ISTU CIJENU

Za dva ista groba odjednom je grobna naknada različita?!
Objavljeno 29. travnja, 2017.
U Ukopu kažu kako je ili utvrđena promjena na grobu, ili je riječ o zabuni

Našem listu ovih se dana obratio dugogodišnji čitatelj Ante Vranješ sa zanimljivim slučajem u vezi s plaćanjem grobne naknade na Centralnom groblju. Naime, taj Osječanin na Centralnom groblju ima dva groba s nadgrobnim pločama, za koja već godinama plaća potpuno jednaku godišnju naknadu, jer je riječ o grobovima jednake veličine u istom redu na udaljenosti od nekih 20 metara.

No ove godine stigle su uplatnice s različitim cijenama.

- Riječ je o dva groba veličine tri četvorna metra, oba su potpuno jednaka. Jedan je u našem posjedu od 1998. i u njemu su pokopani baka i djed, a drugi smo grob kupili prije jedno osam godina i on je prazan, odnosno tamo nije nitko pokopan. Godinama plaćamo jednaku naknadu, od oko 120 kuna za dva groba, a sada smo prvi put za jedan grob, i to onaj prazan, dobili uplatnicu od 63 kune, koliko je cijena za pola gdoine, a za grob u kojem su baka i djed uplatnicu na 80 kuna. Riječ je o razlici od oko 30 posto cijene. Nije mi poznato da je cijena grobne nakande išla gore, a kako mi nismo radili nikakve izmjene na grobovima, nije mi jasno kako je jedan mogao postati skuplji. Zvali smo na groblje, ali svi kažu kako ne znaju o čemu se radi i posve smo zbunjeni - priča naš čitatelj Vranješ.

Iako jučer nismo uspjeli dobiti službeni odgovor iz uprave Ukopa, neslužbeno doznajemo kako bi jedan od razloga mogao biti taj što je u međuvremenu išla revizija groblja te da je utvrđeno da je na jednom od grobova došlo do promjene, odnosno da je možda stavljena ploča, koja prije nije postojala, a da se grob naplaćuje kao onaj bez ploče. U Ukopu kažu kako oni ne naplaćuju unatrag, nego naplatu po novoj cijeni počinju od trenutka kada utvrde promjenu. Ako na grobu nije rađena nikakva izmjena, vjerojatno je riječ o zabuni i obitelj Vranješ treba se obratiti osobno upravitelju groblja na Centralnom groblju, kako bi se na licu mjesta utvrdilo o čemu se točno radi.

Nefreteta Z. EBERHARD

3,5

milijuna kuna Ukop godišnje naplati od grobne naknade

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike