Osijek
NA PONOS GRADA I OSJEČANA

Papinski križ ponovno na mjestu gdje je Ivan Pavao II. služio misu
Objavljeno 29. travnja, 2017.

Papinski križ ponovno je na svom mjestu, kod sportske zračne luke Osijek na južnom prilazu Osijeku. Obnovio ga je Grad Osijek i postavio na mjesto gdje je je prigodom trećeg pohoda Hrvatskoj, 7. lipnja 2003. godine, 264. nasljednik apostola Petra, papa Ivan Pavao II., održao euharistijsko slavlje.

Jučer je Križ misnog slavlja svečano otkriven, a na svečanosti su sudjelovali monsinjor, prof. Vladimir Dugalić, biskupski vikar za pastoral grada Osijeka, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić, Danijela Lovoković i brojni crkveni velikodostojnici i uzvanici, a svečanost su nastupom uljepšali HKUD Željezničar i Zbor svetog Josipa Osijek.

Osječani, Slavonci i Baranjci s radošću se sjećaju trećeg posjeta Slavoniji i Osijeku sveca rođenog kao Karol Jozef Wojtyla, a o križnom putu Križa misnog slavlja, koji je Grad Osijek zaštitio kao kulturno dobro od lokalnog značenja, prisjetio se jučer msgr. Dugalić.

- Ovaj križ ima svoje specifično značenje, bio je postavljen kada je papa dolazio. Onda je nakon nekoliko godina zbog raznih razloga uklonjen, službeni je razlog bio da smeta avionima. U više navrata sam i sam razgovarao s upravom grada. Onda su pokušali tražiti prikladniju lokaciju, a na kraju je ipak, uz obnovu, vraćen na svoje prvobitno mjesto. I mislim da križ ovdje dobro stoji zbog više razloga. Prvo, križ je na onom mjestu gdje je bio prvotno postavljen, na mjestu gdje je sam sveti otac predvodio svetu misu, i to je spomen na taj događaj. On se ovdje dogodio i neka križ ovdje stoji. Drugo, kada se ulazi u grad, on simbolizira identitet Osijeka. Koliko god mi bili pluralno društvo i imali različite svjetonazore, ipak se u gradu Osijeku više od 90 posto građana deklarira kršćanima, a od toga više od 80 posto katolicima. Upravo na takav način on simbolizira identitet grada Osijeka - kazao je msgr. Dugalić.

Vraćanje simbola Osijeka u život na staro mjesto inicirao je i proveo gradonačelnik Vrkić. “Koliko god križ bio simbol, on postaje simbolom tek ako poštujemo naše zaštićeno kulturno dobro lokalnoga značenja. Mi se podsjećamo na papu koji je Hrvatsku u pravo vrijeme ne samo priznao nego i posvetio se Hrvatskoj i nama Hrvatima omogućio da postanemo ravnopravna država u cijelom svijetu. Ovo je prilika da Grad Osijek na svoj način pokaže da nam je stalo do svetosti, da nam je stalo do naših nacionalnih i vjerskih obilježja i da to poštujemo. A dok to poštujemo, sasvim sigurno možemo mirno i spokojno očekivati svoju budućnost”, izjavio je Vrkić.

Grad je u obnovu uložio 150.000 kuna. Đapić, sretan što je papinski križ ponovno na Čepinskoj cesti, kazao je da je zahvalan svima koji su se uključili u ponovno podizanje križa. “Križ je znak naše vjere i identiteta. Papinski nas križ podsjeća na prekrasne dane dolaska Ivana Pavla II. Svi mi koji smo bili suvremenici toga pamtit ćemo to dok god smo živi. Nadam se da će se u budućnosti voditi računa o održavanju križa. Ovo je sada zaista na ponos našeg grada i svih nas, nadam se da će se ljudi, kada ulaze u grad i kad prođu pokraj križa, prekrižiti i sjetiti se tih prekrasnih vremena”, kazao je Đapić.

Darko PEJIĆ
UDIJELIO BOŽJI BLAGOSLOV

Papa Ivan Pavao II. stigao je u Slavoniju 7. lipnja 2003. Misu je održao na osječkom sportskom aerodromu, blagoslovio je križ iz crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru i susreo se s predstavnicima ostalih crkvi i vjerskih zajednica. Provozao se papamobilom među narodom u Osijeku, udijelio Božji blagoslov, a posjetio je i đakovačku katedralu.

simbol

KRIŽ PODSJEĆA NA BORAVAK PAPE IVANA PAVLA II. U OSIJEKU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike