Regija
ULAGANJA U ISTOK HRVATSKE

Žalac: Poljoprivredno-prehrambena industrija ključ razvoja Slavonije
Objavljeno 29. travnja, 2017.

VINKOVCI - Preduvjet jačeg razvoja poljoprivredne proizvodnje u istočnoj Slavoniji rješavanje je problema navodnjavanja poljoprivrednih površina, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac na konferenciji Investicijski potencijal istočne Slavonije, održanoj u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Grada Vinkovaca.

- Projekti navodnjavanja upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji trebaju biti uskoro potpisani. Riječ je o dva projekta čijom ćemo realizacijom, uvjereni smo, znatno pridonijeti povećanju poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivredno-prehrambena industrija ključ je razvoja istočne Slavonije, ali i uspjeha Projekta Slavonija Vlade RH. Osim oživljavanja već postojećih tvrtki, nužno je naći i nove, inovativne ideje, koje trebaju kreirati sami poduzetnici, a Vlada je tu da ponudi najpovoljnije mogućnosti financiranja realizacije takvih ideja i projekata - istaknula je Žalac.

Demografsko nazadovanje

Predsjednik HGK-a Luka Burilović govorio je o teškoj gospodarskoj situaciji na istoku Hrvatske, istaknuvši kako je po broju poduzetnika u 2015. godini od 21 županije Vukovarsko-srijemska županija bila na 17. mjestu.

- Po ukupnom prihodu Vukovarsko-srijemska županija na osmom je mjestu, ali od svih problema koje imamo najveći su negativni demografski pokazatelji i iseljavanje. Prema podacima, iz pet slavonskih županija tjedno odlazi i do 200 ljudi. Nekada su odlazili nižeobrazovani ljudi, i to uglavnom nositelji obitelji, a danas iz tih krajeva odlaze visokoobrazovani odvodeći cijele obitelji. Bez državne pomoći istočna Hrvatska teško da će stati sama na vlastite noge - rekao je Burilović.

Prema riječima predsjednika Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG BICRO Vjerana Vrbaneca, danas poduzetnici imaju mogućnost dobiti vrlo jeftine kredite, a otvoren je i niz javnih poziva za financiranje poduzetničkih aktivnosti nepovratnim sredstvima.

Direktor Vinke d.d. Vinkovci, koja se bavi zamrzavanjem povrća i voća, Domagoj Franić, iznio je problem manjka sirovine, do koje je teško doći bez navodnjavanja.

- Naša tvrtka plasira 40 posto proizvodnje na domaće, a 60 posto na strano tržište, ali suočavamo se s problemom nedostatka sirovine. Intencija je da dobavljači postanu naši partneri. Želimo dati naglasak na radno intenzivnije kulture, poput paprike, maline i ribiza, ali je proizvodnja tih kultura teško održiva bez navodnjavanja. U Slavoniji se navodnjava mizernih 1600 hektara poljoprivrednih površina, stoga joj je kanal Dunav - Sava

- rekao je Franić.

Maksimalne olakšice

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke d.d. Koprivnica, sudjelovao je u panel-raspravi o mogućnostima financiranja i suradnje s tvrtkama koje imaju potrebe za dobavljačima s područja istočne Slavonije.

- Ono što sam inicirao proteklih tjedana jest da hrvatsko gospodarstvo i prvenstveno prehrambena industrija, koji su na prekretnici, provedu konsolidaciju da bi se mogli okrupniti i kao takvi pomoći u daljnjoj suradnji s malim poljoprivrednicima. Bitno je da svatko u svom segmentu poslovanja bude konkurentan jer u konačnici Podravka ima mogućnosti plasmana svojih proizvoda ne samo na domaćem nego i na inozemnom tržištu. Da bismo mogli plasirati svoje proizvode i ugraditi domaću sirovinu, moramo biti konkurentni i tu stvorenu dodanu vrijednost plasirati na inozemna tržišta. Ovdje postoji dobra baza, postoje tvrtke s kojima se može surađivati, kao što su Vinka i AgroFructus, koje zajedno s Podravkom mogu biti baza - istaknuo je Pucar.

Vlasnik vinkovačke tvrtke Grad-export d.o.o. Petar Šimić istaknuo je kako tvrtkama u Slavoniji treba pružiti maksimalne olakšice.

- Nama je najveća nepravda učinjena kada su se dijelile NUTS regije, kada je Slavonija došla u rang Zagreba. Maksimalna visina poticaja za neko srednje poduzeće kada je riječ o EU fondovima je 35 posto od investicije dok, primjerice, u Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj taj iznos ide i do 70 posto u ovako nerazvijenim dijelovima njihove države - naveo je Šimić.

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić istaknuo da istočna Slavonija ima potencijala i da samo jednom simbiozom svih dionika može se doći do investicija na ovom područja.

Na konferenciji su predstavljene mogućnosti ulaganja u Vukovarsko-srijemsku županiju i grad Vinkovce te programi, projekti i potpore institucija poduzetničkim projektima.

Mario KOKAJ

Luka Burilović

predsjednik HGK-a

Iz pet slavonskih županija tjedno odlazi i do 200 ljudi

U županiji deset glavnih poduzetničkih i poslovnih zona

Na području Vukovarsko-srijemske županije postoji deset glavnih poduzetničkih i poslovnih zona koje su pogodne za razvoj proizvodnih i uslužnih djelatnosti. Ukupna površina svih zona je 403,2 hektara, a za ulagače je dostupno 201,8 hektara, odnosno 50,6 posto.

konsolidacija

PODRAVKA: OKRUPNITI PREHRAMBENU INDUSTRIJU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike