Regija
ŠKOLSKO OCJENJIVANJE VINA

Najbolja je frankovka iz 2015. OPG-a Patkoš
Objavljeno 28. travnja, 2017.

ORAHOVICA - Srednja škola “Stjepan Ivšić” Orahovica nizom sadržaja obilježava Dan škole. U sklopu aktivnosti održano je ocjenjivanje vina pod nazivom Organoleptička analiza vina. Takva vrsta analize vina podrazumijeva ocjenu njegove boje, bistrine, mirisa i okusa.

- Riječ je o dijelu naše projektne nastave. Ovo je treća godina zaredom da ocjenjujemo vino, a ove godine to smo digli na višu razinu jer je s nama troje vrhunskih stručnjaka i ocjenjivača vina - enolozi Ivana Nemet i Zrinka Vinković Jergović te predstojnica Poljoprivredne savjetodavne službe Orahovica Blaženka Mozer. Na ocjenjivanju su sudjelovali i orahovački proizvođači vina, a ukupno smo primili 17 uzoraka, među kojima je i naše srednjoškolsko. U projekt su uključeni svi učenici poljoprivrednog usmjerenja naše škole, a svrha je da se škola otvori prema građanstvu kako bi se na ovakvim druženjima sa svima koji vole proizvodnju i kušanje vina posavjetovali i naučili nešto više, posebice naši učenici – kaže voditelj ovoga projekta, prof. Danijel Stojković.

Orahovačka Srednja škola već nekoliko godina sama proizvodi svoje vino u izvrsno opremljenom podrumu u sklopu škole.

- U sklopu škole imamo prekrasno uređen podrum koji smo preko EU fondova izgradili i suvremeno opremili. Imamo visoku i kompletnu tehnologiju od sadnje vinove loze do punjenja vina u boce. Ovo je jedna od prilika da i mi od stručnjaka čujemo i vidimo kakvo je naše vino, ali otkako smo počeli proizvoditi već smo ga davali na niz ocjenjivanja i dobili mnoštvo lijepih nagrada, tako da je vidljivo da idemo pravim putem. Međutim, ovo su stručnjaci čije mišljenje ima težinu i posebno smo sretni da su naša vina ocijenili odličnima – zaključio je Stojković, uz prof. Kristinu Horvat Vargović i moderator cjelokupnog događaja.

Stojković i Horvat Vargović zajedno su s učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar i cvjećar koordinirali uzorke vina te na kraju podijelili priznanja sudionicima ocjenjivačke komisije. Na ovogodišnjem ocjenjivanju vina ukupno je odličjima nagrađeno 15 vina, i to zlatom frankovka iz 2015. OPG-a Patkoš, a bilo je tu još 8 srebrnih i 6 brončanih te jedno priznanje. Šampionom ocjenjivanja proglašena je frankovka OPG-a Patkoš iz 2015. godine iz Orahovice, a graševina iz 2016. godine Srednje škole “Stjepan Ivšić” na drugom je mjestu.

Vladimir GRGURIĆ
EDUKACIJA OCJENJIVAČA VINA

- Reakcije ocjenjivačke komisije na ovaj školski projekt bile su izvanredne, pohvale su stigle i od enologa i od OPG-ova te su ovim projektom uspostavljena nova poznanstva i dogovoren sastanak za ocjenjivače na kojem će profesionalni ocjenjivači davati sugestije ostalim zainteresiranim potencijalnim ocjenjivačima kako se stručno ocjenjuju vina – zaključila je Kristina Horvat Vargović.

Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike