Regija
VUKOVARCI PROSLAVLJAJU DAN GRADA

Od počasti žrtvama rata do Sinjske alke
Objavljeno 28. travnja, 2017.

VUKOVAR - Vukovarci su počeli s proslavom Dana grada, blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova, 3. svibnja. Središnji dan počet će odavanjem počasti žrtvama na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a završnica će biti 6. svibnja kada se trči Svečana Sinjska alka. Na Dan grada bit će svečana sveta misa koju će u 10 sati u crkvi sv. Filipa i Jakova predvoditi fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu. Uz niz drugih zbivanja, 3. svibnja je i Motoalka u 11 sati na parkingu kod FINA-e, u organizaciji SMK-a Golubica Vukovar, u 17 sati je predavanje Jakova Žižića “300 godina Sinjske alke” u Gradskoj knjižnici, a potom i dva koncerta – u 19 sati u Hrvatskom domu nastupa Ana Rucner, a u 21 sat na Trgu RH građane će zabavljati TS Sinovi ravnice. Za najmlađe, u centru grada u 10 sati je Festival kredica i izložba dječjih radova s temom Sinjske alke. Niz je sportskih zbivanja, poput veteranske nogometne utakmice HNK Mitnica Vukovar – GNK Dinamo Zagreb.

Slavlje Dana grada počelo je prije dva dana vožnjom fijakera gradom u organzaciji Konjogojske udruge Potkova, izložbom fotografija “Vukovarske vedute” i otvorenjem trodnevnog Festivala cvijeća. U subotu će Plesni klub Mambo na Trgu RH obilježiti Svjetski dan plesa, dok su 1. svibnja građani pozvani na Prvosvibanjski izlet u Adicu gdje će, od 10 sati, uz kulturno-umjetnički program biti podjela graha i trčanje Dječje alke. Građani se do park-šume Adica mogu besplatno dovesti turističkim vlakićem. Zabavni program u Adici priredila je Turistička zajednica. Tu je i predstavljanje stripa osječke udruge StripOs u 18 sati u Gradskoj knjižnici, a 4. svibnja Dječji vrtić Vukovar I izvodi program “Alka Vukovarka”. Istog dana je u GKVu edukativna radionica “Grad u srcu – Vukovar” i školsko natjecanje u plivanju na Gradskim bazenima, a od 18.30 sati program je posvećen Sinjskoj alci – u Galeriji Oranžerija otvara se izložba povijesnih fotografija i plakata Sinjske alke, na Trpinjskoj cesti bit će projekcija dokumentarno-igranog fima “Alka”, a u 19 sati u Hrvatskom domu koncert je klape Sinj.

Za 5. svibnja najavljen je “Cvjetni korzo – za radost i mladost Vukovara” u središtu grada u 10 sati, a od 18.30 sve na središnjem trgu očekuje zanimljiv program s gostima iz Sinja – koncert Gradske glazbe Sinj i Gradskog puhačkog orkestra Vukovar, uz defile vukovarskih i sinjskih mažoretkinja, kao i gastronomsku i enološku ponudu cetinskog kraja. Dana 6. svibnja odvijat će se Svečana Sinjska alka na kojoj se očekuje oko 25.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske. Program počinje u 6 sati budnicom i pucanjem mačkula, dok je trčanje Alke u Županijskoj ulici od 16.30 sati. U 21 sat na Trgu RH je koncert Miroslava Škore. Sljedećeg dana održava se u 19 sati svečani koncert HKGD-a “Dunav” uz 150. obljetnicu u Hrvatskom domu.S.Butigan

Državni vrh u Vukovaru 6. svibnja

S obzirom na predstojeće izbore, u programu Dana grada nema inače uobičajene svečane sjednice Gradskog vijeća koje je raspušteno. Grad heroj 6. svibnja u prigodi održavanja Svečane Sinjske alke očekuje i dolazak državnog vrha. Kako se jučer moglo doznati u gradskoj upravi, potvrđen je dolazak predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića, kao i predstavnika Hrvatskog sabora i članova Vlade RH.

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike