Magazin
NENAD BARINIĆ: ČETIRI DESETLJEĆA LJUBAVI PREMA STRIPU

Stripoman slavonske duše: Svestrano, umjetnički i humano, s Dunavom na svojoj strani!
Objavljeno 29. travnja, 2017.

Rođen je u Zagrebu 1972. godine. Odrastao je i školovao se u Vinkovcima. Sudionik je Domovinskog rata, odnedavno umirovljeni djelatnik MUP-a, a sa svojom obitelji - suprugom i četvero djece - danas, točnije još od 1997. godine, živi u herojskom gradu Vukovaru.

On je Nenad Barinić, i o njemu se zapravo ima reći puno više od napisanoga u uvodnim rečenicama. Možda za početak valja upozoriti da neslužbeno glasi za najboljeg hrvatskog crtača fotorobota, koje i danas, iako u mirovini, i dalje povremeno izrađuje kada su u pitanju počinitelji kaznenih djela. Jer, Nenad je poznati hrvatski strip-crtač iza kojeg je niz stripova, ilustracija... A ta ljubav prema “devetoj umjetnosti” traje od malih nogu.

DOMOVINSKI RAT U STRIPU

Barinić je dakle strip-crtač, ilustrator, strastveni ribič, koji je ljubav prema prirodi pretočio i u velik dio svojih umjetničkih radova, a k tome se bavi i dizajniranjem i kreiranjem umjetnih ribolovnih mamaca, piše članke u ribolovnim časopisima, autor je bloga o stripu, omiljena mu je i fotografija, diljem Hrvatske održava strip-škole za djecu i mlade... Sve je to Nenoos, kako ga rado nazivaju prijatelji. A kad nije za svojim crtaćim stolom u radnoj sobi pretrpanoj papirima, skicama, knjigama, raznim priborom što samo strip-crtači znaju tajne njihova korištenja, Barinića se može vidjeti na njegovu motociklu, još jednoj ljubavi iz mladih dana.

Stripove i ilustracije taj svestrani umjetnik objavljuje od 1986. u različitim publikacijama. I nikad ne miruje, uvijek nešto crtka ili na kakvim komadićima papira koji mu se nađu pod rukom piskara ideje za kakav novi scenarij.

- Sada sam zadubljen u rad na stripu “Vukovar - Haš”. To je strip koji govori o prijateljstvu, o vremenima prije Domovinskog rata, i pritom povezuje Vinkovce i Vukovar jer Haš, kako smo svi zvali Mladena Čupića, bio je Vinkovčanin koji je poginuo '91. u obrani Vukovara. Bio je ranjen, zarobljen i do danas je njegova sudbina ostala nepoznata - otkriva Barinić, koji je s Hašom blisko prijateljevao, dodajući da u stripu ima puno simbolike života prije i poslije rata te “običnih” ljudi koji su branili Vukovar. I dali svoj život - reći će.

Za Haša se pretpostavlja da je žrtva Ovčare, no bio je u šestom, nestalom autobusu ranjenika odvedenih iz vukovarske bolnice u gradu čiji je nadljudski otpor te 1991. okupator na kraju slomio.

Nije to Barinićev prvi ratni strip. Autorom je, naime, i strip-projekta “Ovčara - krik u noći”, koji crtežom govori o najtežem zločinu nakon pada Vukovara s više od 260 žrtava, strahotnoj masovnoj grobnici.

BREME EMOCIJA

Dometnut će Barinić kako mu crtanje stripova s tematikom Domovinskog rata, a dosad ih je dovršio četiri, uz ilustracije brojnih knjiga iste teme, nije lak zadatak, posebice s emotivne strane, jer je i sam bio hrvatski branitelj. A osim toga, svi njegovi stripovi takvih “teških boja” rađeni su posve dokumentaristički, pa se Nenad mjesecima “puni” podatcima, obilazi lokacije, istražuje, razgovara s preživjelima, slaže scenarij, skicira... Uspio je tako pronaći i nekoliko Haševih fotografija iznesenih, na “filmu”, iz okupiranog Vukovara.

- Zašto Haš? Zato što to nije strip samo o Domovinskom ratu već i o najboljem prijatelju s kojim sam proveo nekoliko lijepih godina, vozali smo motore, slušali glazbu, skupljali sitniš za gorivo i pivo... Ostao mi je zapamćen kakav je uvijek i bio - crne samtane hlače, crni pulover, bijele visoke adidaske, kožna rokerica, kuštrave kose i uvijek, uvijek, Ramonesi. Haš je i simbolika mnogih drugih branitelja Vukovara; onih koji su otišli u obranu grada i nikada se više nisu vratili. Njegova majka nije dočekala istinu - govori Barinić.

Strip-album, koji je u njemu sazrijevao nekoliko godina, bit će na 70-ak stranica i trebao bi se moći držati u ruci, gledati i čitati, negdje krajem 2017. godine.

Sklon je, međutim, Barinić i mnogim drugim temama što ih olovkom prenosi na papir. Poznat je njegov strip, bez ijedne riječi, “Einstein World”, ali i oni humorni koji se - jednako kao i svi Nenoosovi uradci - čitaju i gledaju bez daha. Takav je, primjerice, njegov svojevrsni serijal o ribolovnim zgodama i nezgodama, u kojem je i sam jedan od protagonista, poput “Idemo na Dunav!!!” i “Tri panja na otoku sreće”. Brojne druge strip-table i ilustracije koje desetljećima neumorno i s neiscrpnom ljubavi crta teško je i pobrojiti, kao i one stripove koji su, zasad, još ideja “u olovci”.

Tek godinu i nešto sitno Nenad Barinić je u mirovini, no zauzet je, reći će, više nego ikad, posvećen svojoj obitelji i svojim ljubavima od stripa preko ribolova, “iako rijetko stigne na vodu”, od motociklizma do oslikavanja motorkotača i kaciga tehnikom airbrush “za svoju dušu”, od dugotrajne borbe za gradnju Centra za autizam u Osijeku - jer njegov je sin Domagoj s takvim potrebama - do humanitarnih akcija. Sve to skupa, što bi se moglo svesti pod hoby kao pod zajednički nazivnik, uzima - tako to opisuje sam Barinić - puno vremena i sredstava, ali je “tvrdoglav” pa ne odustaje.

HUMANITARAC

Svojim je Kawasakijem VN 900 classic nerijetko na vukovarskim ulicama, no počesto je to zbog neke akcije i Nenadova nemirnog duha. Prvi je čovjek vukovarskog Moto kluba “Golubica”, a bajkeri su, inače, svako malo u kakvoj humanitarnoj priči, pomažući i djeci s posebnim potrebama i hrvatskim braniteljima, pa su tako redovito i u ulozi “motomrazova”, dok su prošle godine u selu Bogdanovcima nadomak Vukovara osmislili i uredili Spomen-dom Bogdanovci. Sad planiraju urediti i okoliš... “Radimo sve to iz svog vlastitog zadovoljstva pomaganja drugima”, kratko će prokometirati niz lijepih bajkerskih gesti.

Zanimljivo je svakako spomenuti i kako Nenad radi na još jednom, specifičnom i vrlo opsežnom projektu, knjizi koja je zapravo, a takav je i naziv, “Škola stripa kroz radionice”, na čak 400-tinjak stranica. Pisana je prema Nenadovu dugogodišnjem iskustvu, s nizom praktičnih savjeta kako učiti crtati i svim tajnama nastanka jednog stripa koji se “brzo čita, ali dugo i mukotrpno radi”. Knjiga kakve u Hrvatskoj, kaže Nenad, zasad nema, no jednog bi dana trebala ugledati svjetlo dana.

Piše: Sanja BUTIGAN

IZ RECENZIJE STRIPA
Vjerodostojnost ratnog stripa

- Ratni strip također ima svoje žanrovsko mjesto unutar domaće strip-produkcije. Za razliku od ratnih filmova koji tematiziraju Domovinski rat, ratni strip koji tematizira Domovinski rat, iako sadržajem kraći, puno je više puta pogodio i vjerodostojnije prenio sve odrednice koje su karakterizirale Domovinski rat (...) - zapisao je predsjednik osječke Udruge ljubitelja stripova StripOs, Željko Gašić, u recenziji urednika/izdavača strip-albuma “Vukovar - Haš” za natječaj Ministarstva kulture RH. “Također, valja navesti i jedan bitan primjer, Nenad Barinić zna kako ratni strip ne bi trebao izgledati, točnije razlikuje propagandni od autorskog stripa. Strip-album 'Vukovar - Haš' je ogledni primjer ratnog stripa. Priča je vjerodostojna, materijal je istražen i zatim vješto crtački interpretiran jednim od najzahtjevnijih stilova uopće kojeg karakteriziraju crno-bijela tehnika, vjerno prenošenje scenografija, kostimografija, objekata i likova te jasna, neprekinuta linija kojom su ti oblici građeni” - zapisao je, između ostalog, Gašić.

IZLOŽBE, NAGRADE
Povelja za doprinos kulturi

Svoje stripove, kroz desetljeća rada, Nenad Barinić izlagao je na više međunarodnih, grupnih i samostalnih izložbi. Inače je i član Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH-a) od 2009. godine, kao i Udruge ljubitelja stripa StripOs i Strip kluba 85 (Gavran, Virovitica). Ne treba izostaviti niti nagrade. Dobitnik je, među ostalim, 1. nagrade za kolor naslovnice časopisa “Tom & Jerry” 1988. godine, 3. nagrade na Međunarodnom natječaju za strip “Flita” i “Kvadrata” 2003., kao i 1. nagrade na natječaju za najbolji cover grupe “The Karambol” za singl “Djetinjstvo”. K tome, 2010. godine je Barinću uručena Povelja Vukovarsko-srijemske županije za humanitarni rad i izniman doprinos kulturi i očuvanju prirode. Zgodan je i podatak kako je prije nekoliko godina HTV kuća snimila dokumentarni film “Život sa slikama”, o liku i djelu Barinića, koji je i sam nerijetko stručni suradnik i ilustrator u izradi različitih dokumentarnih filmova.

Nenad mjesecima “puni” podatcima, obilazi lokacije, istražuje, razgovara s preživjelima, slaže scenarij, skicira...

Svojim Kawasakijem Barinić je često na vukovarskim ulicama. Prvi je čovjek Moto kluba “Golubica”, a svako malo i u kakvoj humanitarnoj priči...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike