Magazin
BOLJA HRVATSKA - VELIKI POTHVAT CENTRA “PRIČAJ MI”:

Stvaraju priče koje ozdravljaju
Objavljeno 29. travnja, 2017.
IDEJA KOJA BI OSIM U ZAGREBU MOGLA ZAŽIVJETI I U DRUGIM GRADOVIMA...

Vezani članci

KATARINA LONČARIĆ

Djeca koja se ne igraju tužna su djeca

Kad je dobre ideje, volje i znanja, kad je razumijevanja u društvu i kad se volonterskom radu pristupa s punim srcem, rezultati ne izostaju, pa se s punim pravom može govoriti da nevoljama unatoč bolja Hrvatska ipak postoji, živi i djeluje.

Jedan od takvih pozitivnih primjera, koji ulijevaju nadu u humanost, odgovornost i empatičnost, svakako je i primjer iz Zagreba, koji predstavljamo u ovom broju Magazina, a koji bi mogao biti inspiracija i za druge slične pothvate u drugim hrvatskim gradovima.

Konkretno, u posljednjem travanjskom tjednu zagrebački Centar za psihološku podršku i razvoj “Pričaj mi” ima više razloga za veselje i zadovoljstvo: obilježavaju pet godina volonterskog projekta izvođenja lutkarskih predstava za hospitaliziranu djecu u zagrebačkim bolnicama. Projekt je započet prije dva dana, 27. travnja, a tri dana prije pokrenuta je i kampanja grupnog financiranja za proizvodnju didaktičkog pomagala “Ku-kuc! Priča je unutra”.

Sve je zapravo krenulo kada su tri mlade psihologinje, voditeljice Centra “Pričaj mi” - Antonia Ćosić, Katarina Lončarić i Ana Mužak - pokrenule 2012. godine projekt koji je krenuo s Odjela za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici, a danas se proširio na dječje odjele triju zagrebačkih bolnica i imaju 19 volontera.

VAŽNA JE IDEJA

Centar “Pričaj mi” iza sebe ima više od 150 odigranih priča koje u godinu dana razvesele dvije tisuće hospitalizirane djece te još radosnije roditelje koji reagiraju na svaki izmamljeni osmijeh na bolešću iscrpljenim licima vlastitih sinova i kćeri.

U sklopu projekta volonteri Centra “Pričaj mi” dva sata tjedno djecu pokušavaju “maknuti” iz bolničke svakodnevice u svijet priča pružajući im priliku da i oni budu dio priče, ponekad čak i da je sami kreiraju.

- Tijekom višegodišnjeg izvođenja predstava u bolnicama pokazalo se da aktivnosti pričanja i uprizorenja priča olakšavaju boravak djeteta u bolnici te jačaju njegov odnos s roditeljima. Na temelju iskustva rada na dječjim odjelima javila se ideja projekta koji bi sustavno osmišljavao i nudio sadržaje za djecu i odrasle u cilju povećanja kvalitete života. Tako je nastao projekt “Ku-kuc! Priča je unutra” i njegova prva serija kutija sa šumskom pričom - pojašnjava Katarina Lonačarić iz Centra “Pričaj mi”, kojima je u osmišljavanju kutije pomagao tim stručnjaka.

Potaknuti bogatim iskustvom i znanjem iz područja dječje razvojne psihologije, voditeljice Centra osmislile su kutiju “Ku-kuc! Priča je unutra”, u kojoj se nalazi priča i različiti materijali koji potiču igru, zajedničko provođenje vremena, komunikaciju, kreativnost, učenje... Za tu su bili nagrađeni kao najbolji projekt socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj u 2016. godini, a projekt je uvršten i u godišnji pregled dobrih primjera inovacija projekta Jadranske regije PACINNO.

Kampanja grupnog financiranja “Ku-Kuc! Priča je unutra” na platformi Indiegogo traje do 14. svibnja te ima humanitarnu dimenziju, jer je 10 % iznosa svake uplate usmjereno na razvoj i širenje volonterskog projekta izvođenja priča na dječjim bolničkim odjelima.

IZVRSTAN POČETAK

Inače, već u prvom danu Crowdfunding kampanje “Ku-kuc! Priča je unutra” prikupljene su dvije trećine potrebnih sredstava za pokretanje proizvodnje kreativnog rješenja namijenjenoga djeci i odraslima koje u središte stavlja dječju priču. Tako je na pravi način zaživjela jedna takva ideja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, konkretno u Zagrebu. I prema svemu sudeći cilj će biti ostvaren - prikupiti 63 tisuće kuna kako bi didaktičko pomagalo prvo takve vrste u Hrvatskoj došlo u što više bolnica, dječjih i obiteljskih domova.

- Kroz višegodišnje iskustvo rada primijetili smo da djecu i odrasle u bolnicama, ali i izvan njih, današnji užurbani način života sve više razdvaja. Djeca su otuđenija od svojih vršnjaka i obitelji, često nemaju priliku za bezbrižnu igru. A djeca koja se ne igraju tužna su djeca. Smatramo da je to problem našeg društva - kazala je predsjednica Centra “Pričaj mi” Katarina Lončarić.

Među 130 uplata prvog dana kampanje bilo je mnogo onih koji su željeli podržati pozitivnu priču koja ima za cilj pokrenuti proizvodnju kutija koje uljepšavaju svakodnevicu djece u bolnicama, ali i onih koji su izdvojili 290 kuna za kutiju “Ku-kuc. Priča je unutra”. Osim kupnje ili donacije kutije moguće je uplatom 35 kuna dobiti zahvalni bedž, za 105 kuna na adresu stiže ruksak od žutice, dok se uplatom 140 kuna dobiva paket s jednom problemskom pričom za djecu te četiri lutkice.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
JAVITE SE, JOŠ IMA VREMENA

Kampanja grupnog financiranja traje do 14. svibnja te ima humanitarnu dimenziju, jer je 10 % iznosa svake uplate usmjereno na razvoj i širenje volonterskog projekta uprizorenja priča na dječjim bolničkim odjelima triju zagrebačkih bolnica. Prvu priliku poigrati se s “Ku-kuc” kutijom imali su mali pacijenti iz zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici koje su za vikend tijekom manifestacije “Noć knjige” posjetili volonteri Centra “Pričaj mi” te im predstavili sadržaj didaktičkog pomagala. Kontakt: Antonia Ćosić, press@pricajmi.hr, 095/8188-979

Deset posto iznosa svake uplate usmjereno je na razvoj i širenje volonterskog projekta izvođenja priča na dječjim bolničkim odjelima...

...................

Centar “Pričaj mi” iza sebe ima više od 150 odigranih priča koje u godinu dana razvesele dvije tisuće hospitalizirane djece...

....................

Za ideju koju su provele u djelo psihologinje su nagrađene kao najbolji projekt socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj u 2016. godini...

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike