Magazin
TJEDNI OSVRT

Tko je vođa oporbe?
Objavljeno 29. travnja, 2017.
HNS ne može dati lidera oporbe jer SDP je i dalje najjača oporbena stranka koju se olako ne otpisuje...

Nakon što je naslijedio Vesnu Pusić i postao predsjednikom HNS-a, Ivan Vrdoljak pršti od rijetko viđenog optimizma. Pitanje je koliko realnim jer rejtnig stranke na nacionalnoj razini samo mu se neznatno poboljšao.

Nakon manje od 2 posto podrške birača, ponekad dođu i do 3 posto. Ali Vrdoljaka to nimalo ne ometa, a da si ne umisli kako bi mogao postati i šef oporbe. Stoga je HNS i naručio istraživanje i to kako tvrde u sklopu izbora za parlamentarne izbore koje očekuju već u rujnu ove godine. Vrdoljaku je ipak netko trebao savjetovati da prvo pričeka lokalne izbore, pa bi mu vjerojatno i rezultati naknadne ankete bili realniji i puno jasniji. Bilo kako bilo, HNS-ovo istraživanje navodno je potvrdilo da čak i više birača SDP-a misli pozitivno o Vrdoljaku nego o svom šefu Davoru Bernardiću. Ako ništa drugo, eto im bar dobre samoreklame uoči svibanjskih izbora.

Međutim, može li se karijera baš tako naglo izgraditi na slabosti drugoga? Jest, činjenica je da je mladi, mlaki i neiskusni Bernardić još uvijek zaokupljen SDP-om, pa kiksa kao šef oporbe, no tek će lokalni izbori pokazati njegovu stvarnu snagu. Vrdoljak je pak prepoznao tu prazninu u političkom prostoru i čini sve što može da se lansira i u javnosti nametne kao vođa oporbe. Samo što je do toga još dalek put, bez obzira na Vrdoljakovo iskustvo. HNS naprosto još uvijek ne može dati lidera oporbe jer SDP je i dalje najjča oporbena stranka koju se ne može tako olako podcjenjivati. Osim toga, kako kaže politički analitičar Dražen Lalić “lider oporbe mora biti netko tko vodi politiku na zasadama morala, a to šef klijentelističke stranke ne može biti”. Naravno, Lalić se ovdje očito referira i na bivšeg predsjednika HNS-a Radimira Čačića, koji se također vidio šefom oporbe, pa i na Vesnu Pusić, koji su klijentelizam doveli do savršenstva. Jer, primjerice, u koaliciji sa SDP-om znali su imati gotovo više ministara negoli saborskih zastupnika, a o direktorskim foteljama u državnim i javnim poduzećima da se i ne govori.

Naravno, ima i drukčijih mišljenja. Tako politički analitičar Žarko Puhovski ističe: “Ako HNS dobije Zagreb, što nije nemoguće, bit će to značajan korak Vrdoljaka prema poziciji vođe opozicije.” A budući da je protukandidat Milanu Bandiću sposobna i popularna političarka Anka Mrak Taritaš, to i nije nemoguće. Ipak, je li samo to dovoljno da se postane šefom oporbe, pa i uz oslabljeni SDP? Sigurno da nije i da je prerano za bilo kakve ocjene i prognoze jer s već spomenutih dva do tri posto biračke potpore teško se lansirati do željenih visina. A sigurno je da i u SDP-u ne sjede prekriženih ruku i da će imati odgovore na sve Vrdoljakove aspiracije.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Najčitanije iz rubrike