Kultura
ANDERSENOVO “RUŽNO PAČE” PREMIJERNO U DJEČJEM KAZALIŠTU

Iako ju još nije ni počeo igrati, ansambl već voli ovu predstavu
Objavljeno 29. travnja, 2017.

Intimno jako dragom premijerom ocijenila je “Ružno pače” na jučerašnjoj konferenciji za novinare Tatjana Grganović. Razlog tomu je što je izvedena posve domaćim osječkim snagama, uz malu koprodukcijsku pomoć kolega iz vinkovačkog Gradskog kazališta “Joza Ivakić”.

Dječje kazalište Branka Mihaljević uobičajeno prije premijere (koja je u subotu, 29. travnja, u 18 sati!) ima i svoju testnu pretpremijernu publiku. Ovaj su put to bili mališani iz osječkog DV “Nevičica”, koji su popularnu bajku Hansa Christiana Andersena, u dramatizaciji i režiji Đorđa Dukića pogledali uoči presice. Mnoštvo je Osječana predstavu moglo pogledati i u poslijepodnevnim satima u petak, jer su kazalištarci - zbog iznimnog interesa publike - svojim sugrađanima poklonili besplatnu generalnu probu.

- Andersenovo se “Ružno pače” na repertoaru našlo nakon što je Đorđe Dukić popustio pod mojim višegodišnjim pritiskom da nešto napiše i režira - u šali je rekao ravnatelj Ivica Lučić, ponosan što su i ovu predstavu iznjedrili s koprodukcijskim snagama Vinkovčana, čija će publika ovu predstavu premijerno pogledati u petak, 5. svibnja.

Kako GK “Joza Ivakić” ove godine obilježava tri velika jubileja - 100 godina postojanja kazališta (tj. toliko je godina stara prva prodana kazališna ulaznica koja s danas čuva u arhivu!), 85 godina od smrti Joze Ivakića te 10 godina profesionalnog statusa. Upravo “Ružnim pačetom” obilježit će sve to i uvrstiti ovu predstavu u slavljenički bilten, naglasio je ravnatelj vinkovačkog teatra Zdenko Rečić. S obzirom na to da je sve što DKO radi izvrsno, Vinkovčanima je osobito draga i ova koprodukcija.

Kako i ne bi kad je redatelj Dukić naslov dugo i pomno birao i izabrao onu koja progovara o različitosti i promjenama do kojih ona dovodi. Zahvalan svim suradnicima, Dukić je naglasio kako mu je bilo lako raditi jer su svi s puno ljubavi i vjere prihvaćali sve njegove odluke. Veliku zahvalu uputio je i studentima Kazališnoga oblikovanja, koji su pod mentorstvom Saše Došen (zaslužne za oblikovanje lutaka i kostima predstave!) iznjedrili “tople, lijepe i savršene kostime.”

Dukićeva asistentica u režiji i dakako glumica u podjeli, Aleksandra Colnarić, riječima je podrške kolegi rekla da ansambl predstavu voli već sada, iako ju još nije ni zaigrao. Jako dugo žive s njom, a i rade polako od prošle godine, dodala je Colnarić, koju ćemo gledati u ulozi Ovčice.

Osim nje, u predstavi glume Inga Šarić (Baka), Kristina Fančović (Roda i Kokoška), Areta Ćurković (Patka i seljanka), Tihomir Grljušić (Pas), Srđan Kovačević (Mačak) te Edi Ćelić u naslovnoj ulozi. Scenografija je bila zadatak Sheron Pimpi-Steiner, glazba Ivice Murata, scenski pokret Maje Huber, svjetlo je oblikovao Igor Elek. N.Vekić

Rađena u koprodukciji s vinkovačkim teatrom, tamo će premijerno biti izvedena 5. svibnja

Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente