Svijet
OBEĆAO MNOGO, ALI...

Trump u 100 dana nije napravio ništa
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Dana 8. studenoga 2016. Amerikanci su glasali za Trumpov plan “100 dana za uspostavu blagostanja naše zemlje, osiguranja naših zajednica i porasta poštenja naše vlade”.

“To je obećanje koje dajem i ako ćemo se pridržavati tog plana, imat ćemo vladu naroda, iz naroda, za narod. Moj plan djelovanja za 100 dana je povrat snage Americi. To je ugovor između Donalda J. Trumpa i američkih birača i on vraća poštenje i odgovornost u Washington”, rekao je uoči izbora Trump.

Prvih 100 dana na vlasti američkog predsjednika Donalda Trumpa sada je proteklo, no što je od najavljenog realizirao? Pokazao je da može promijeniti svoj ton i svoja stajališta, ali i dalje ne uspijeva stvoriti jasno artikuliranu politiku i razviti predsjednički stil. Nakon prvih 100 dana na vlasti, koji istječu u subotu, 29. travnja, može se tek pohvaliti da je najnepopularniji predsjednik u suvremenoj povijesti SAD-a na početku mandata. Sedamdesetogodišnji Trump, čiji je izbor izazvao politički šok u cijelom svijetu, i dalje je impulzivan, instinktivan i nepredvidljiv. No, bivši antiestablišmentski kandidat, koji je obećavao da će protresti Washington, “isušiti tu močvaru”, priznaje također, s mješavinom naivnosti i lukavštine, da je shvatio da ima jako težak posao. U samo nekoliko tjedana pravosuđe i Kongres zadali su mu teške udarce odbivši njegovu izvršnu uredbu o migrantima i prijedlog reforme zdravstvenog osiguranja. “Nitko nije znao da je zdravstveni sustav toliko složen”, rekao je u povodu neuspjelog pokušaja da reformira Obamacare, ključni zakon svojeg demokratskog prethodnika. “Nakon što sam slušao deset minuta, shvatio sam da to nije tako lako”, rekao je.

Dužnosti u Ovalnom uredu, u kojem je svaka riječ važna, pokazale su se bitno drugačijim od pozornica predizborne kampanje. Koga slušati? Koga pitati za savjet? Kako se postaviti prema Kongresu, čak i ako ga kontrolira vlastita stranka? Koliko prostora dati Pentagonu i State Departmentu?

Osim što ne odustaje od nekontroliranog jutarnjeg komuniciranja preko Twittera, uglavnom pod utjecajem Fox Newsa, Donald Trump evoluira. U izboru svojih suradnika, kao i u nekim odlukama počinje se definirati kao predsjednik, ali oprezno. Preuzevši vodstvo prve svjetske sile bez imalo političkog, diplomatskog ili vojnog iskustva, on brani taj pristup. “Mijenjam se, fleksibilan sam, ponosim se time”, rekao je prije nego što je izveo zračne napade na sirijski režim zbog (nikada dokazanih) optužbi da je Bašar al Asad upotrijebio kemijsko oružje protiv civila.

Kad je riječ o Kini, Rusiji ili NATO-u, njegovi zaokreti za 180 stupnjeva u određenoj su mjeri umirili dio zemlje, kao i američke saveznike. “Nedavni Trumpovi zaokreti trebaju biti oprezno pozdravljeni”, ocijenio je u uvodniku Washington Post, podsjećajući na nelagodu koju je izazvao svojim neuobičajeno agresivnim inauguralnim govorom.

Od Sirije do Sjeverne Koreje, koji je rizik uvlačenja SAD-a u vojni sukob nepredvidivog ishoda na koji je upozoravao tijekom kampanje? Kako bi republikanski predsjednik reagirao u slučaju terorističkog napada na američko tlo? Njegove mnogobrojne prilagodbe i promjene stajališta postavljaju također pitanja o njegovoj temeljnoj politici i definiciji 'trumpizma', nejasne doktrine koja se vrti oko slogana “Amerika na prvom mjestu”.

Donald Trump, koji redovito spominje mogućnost drugog mandata, ima još više od 1300 dana pred sobom do kraja prvog.

Eduard SOUDIL/H
NOVAC ZA ZID MOGAO BI ZAUSTAVITI RAD SVIH DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Jedno od ključnih obećanja iz Trumpove kampanje bilo je gradnja zida na granici s Meksikom. Trump i dalje inzistira na realizaciji toga plana, no problem će biti novac - 22 milijarde dolara. Ako Kongres ne pošalje Trumpu prijedlog proračuna do petka, 28. travnja, navečer, vlada će ostati bez novca i sve državne institucije (osim najvažnijih, posebice sigurnosnih) morat će prestati s radom. Trump je zatražio 1,4 milijarde dolara za početak gradnje zida, ali direktor ureda za menadžment proračuna Mick Mulvaney kaže kako Demokrati neće odobriti proračun koji predlaže financiranje zida jer su ljutiti zbog izbora za Vrhovni sud. Uvijek preostaje opcija da vlada pošalje Trumpu prijedlog proračuna koji ne sadrži financije za zid, ali pitanje je hoće li ga onda on odobriti.

Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana