Novosti
DAVOR BERNARDIĆ O KRIZI VLASTI:

SDP neće sudjelovati u preslagivanju vlasti
Objavljeno 27. travnja, 2017.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u povodu smjene trojice Mostovih ministara pozvao je premijera Andreja Plenkovića da pokaže ima li još uvijek većinu u Saboru, ili neka raspiše prijevremene izbore. Bernardić je na izvanrednoj konferenciji za novinare poručio da SDP u tom preslagivanju neće sudjelovati, a vjeruje da na to neće pristati ni HNS ni IDS. SDP sasvim sigurno ne može dići ruku za vladu koja je Hrvatsku dovela drugi put u političku nestabilnost u dvije godine, rekao je Bernardić. Što se tiče HNS-a i IDS-a, istaknuo je kako ne vjeruje da će ti SDP-ovi koalicijski partneri dići ruke za “vladu pod HDZ-om”.

Odbacio je i mogućnost da SDP podrži eventualnu vladu nacionalnog jedinstva, nakon što je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio da bi bio spreman razgovarati s premijerom o takvoj opciji. U SDP-u, prema Bernardićevim riječima, razmatraju i moguće pokretanje izglasavanja nepovjerenja Vladi u Saboru, no prije toga im je važno da što prije na dnevni red dođe prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, koji je svojim potpisima podržalo 46 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage – stranke narodnog i građanskog aktivizma i HSU-a.

“Hrvatska ne može niti smije biti talac jednoga čovjeka (ministra Zdravka Marića), a očito su velike interesne veze koje vežu dotičnog ministra za Vladu, to su sile koje su jače od hrvatskih nacionalnih interesea, a izgleda da su jače i od samoga HDZ-a”, ustvrdio je Bernardić.

A na novinarski upit kakva je to tajna veza između Karamarka, Plenkovića i Zdravka Marića, Bernardić je rekao da je to navedeno u zahtjevu za Marićevim opozivom. Bernardić nije odgovorio ni na pitanje smatra li da je premijer interesno povezan s Agrokorom, rekavši da će na to pitanje morati odgovoriti sam premijer. H

KOME JE U INTERESU DESTABILIZACIJA?

Ne znam kome je u interesu ova destabilizacija i zašto je to Most upravo sada pokrenuo, izjavio je u četvrtak predsjednik IDS-a Boris Miletić na Hinin upit kako tumači odluku premijera Plenkovića da razriješi trojicu Mostovih ministara, a kojega drži odgovornim da zadrži zdrav razum i sagleda buduće korake koji će Hrvatsku spasiti od kolapsa. “To mora učiniti premijer, jer on je išao u koaliciju s Mostom, dok druge stranke ne mogu nikako biti odgovorne za ovu političku nestabilnost”, izjavio je Miletić za Hinu. Ustvrdio je kako ministar Zdravko Marić treba podnijeti ostavku, ili biti opozvan ako je na bilo koji način odgovoran za situaciju s Agrokorom. S druge strane, istaknuo je, ako Most pitanje opoziva koristi kao sredstvo kojim će destabilizirati Vladu i izazvati još jedne izbore neposredno pred turističku sezonu, “onda Hrvatska ima problem koji je mnogo veći od ministra Marića”.

Možda ste propustili...