Novosti
U OSIJEKU POČELO SUĐENJE

Zdravko Mamić: Ova je optužnica gnusna laž
Objavljeno 27. travnja, 2017.

Ova optužnica je najodvratnija i najgnusnija laž koju sam čuo u životu - kazao je Zdravko Mamić, bivši čelnik NK Dinamo, kada ga je sudac Županijskog suda u Osijeku na početku suđenja pitao da se očituje o tome razumije li optužnicu. Uskok Zdravka Mamića te njegovog brata Zorana, poreznika Milana Pernara te bivšeg direktora NK Dinamo Damira Vrbanovića, optužnicom tereti da su klub oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna. Uz to optužnica ih tereti da su oštetili državni proračun za bar 12,2 milijuna kuna neobračunavanjem i neplaćanjem poreza i prireza.

Nakon što je sudac kazao Zdravku Mamiću da će mu morati pojasniti ako ne razumije optužnicu, Mamić je odgovorio: “Dobro. Ne morate se vi mučiti. Recimo da sam razumio optužnicu i ne osjećam se krivim”. Krivima se ne osjećaju ni ostali optuženi u ovom slučaju, s tim da se Čedo Prodanović, odvjetnik Zorana Mamića, ispričao zbog izostanka svog klijenta službenim razlozima te dodao kako će ubuduće nazočiti raspravama. Optužnicu Uskoka pročitao je tužitelj Sven Mišković, zamjenik ravnateljice Uskoka. Mišković je naveo da će u postupku nedvojbeno dokazati krivnju poreznika, braće Mamić i Damira Vrbanovića. Mišković je kazao da će, između ostaloga, dokazati i da je naknadno sačinjena dokumentacija kojom je igraču Dejanu Lovrenu pripalo 50 posto transfernog obeštećenja od njegovog transfera u francuski Lyon, a da je novac završio kod braće Mamić, iako je 66 milijuna kuna iz ovog slučaja trebao dobiti Dinamo. Što se tiče igrača Luke Modrića, zamjenik ravnateljice Uskoka ustvrdio je da će dokazati nezakonitosti u vezi igračevog prelaska u engleski Tottenham kojim je određeno da engleski klub Dinamu mora isplatiti 21 milijun eura.

Jadranka Sloković, odvjetnica Zdravka Mamića, u uvodnom je govoru navela kako će dokazati da nema ni jednog pravnog ni činjeničnog utemeljenja za optužnicu koja je rezultat pogrešnih tumačenja poreznih propisa te je plod konstrukcije optužbe.

- Tvrdimo da je riječ o nepoznavanju regulative između nogometnog kluba i igrača. Klub ima isključivo pravo transfernog obeštećenja, no to ne znači da ima pravo na cjelokupni iznos ostvaren transferom, kako to tvrdi Uskok - kazala je Sloković.

Nakon što je sudac Darko Krušlin upitao Zdravka Mamića slaže li se s uvodnim govorom svoje odvjetnice, Mamić je isticao da je sve radio prema zakonu, ali je i prozvao bivšeg predsjednika osječkog Županijskog suda, ali i naveo da je s pokojnim Antunom Novalićem u zatvoru dogovarao transfer za Danijela Pranjića. Između ostaloga, naveo je: “Kad sam slušao tužitelja Miškovića, došlo mi je da si pucam u glavu. Ja sam borac protiv kiminala, novac je nestajao, a zbog mog uspjeha Dinamo je zaradio milijune kuna”. Zdravko Mamić nastavio je sa svojim izlaganjem sve dok ga sudac Darko Krušlin nije uspio prekinuti, upozorivši ga nekoliko puta da u ovom trenutku postupka ne može komentirati tvrdnje Uskoka.

Sandra LACIĆ
“KAMPANJA PROTIV BRAĆE MAMIĆ”

Čedo Prodanović, odvjetnik Zorana Mamića, kazao je u uvodnom govoru da je optužnica neosnovana, a cijeli postupak determiniran je kampanjom protiv braće Mamić, da bi ih se kriminaliziralo “pod svaku cijenu”. Odvjetnik Damira Vrabanovića dodao je da njegov klijent ne samo da nije počinio nikakvo kazneno djelo, nego nije sebi ni ikome drugome pribavio ikakvu korist ili nanio štetu. Suđenje se nastavlja 29. svibnja, kada će biti ispitani Dejan Lovren te njegovi roditelji Silva i Saša.

NASTAVAK PRED SUDOM

Zdravko Mamić, nakon sudske rasprave, rekao je novinarima sve što nije uspio u sudnici. Između ostaloga, naveo je i da je da je došao u NK Dinamo krajem 2002. kad je “i Bog digao ruke od Dinama. Kad su se dugovi mjerili u stotinama milijuna maraka, stotinama sudskih postupaka”.

- Jedina dva transfera u povijesti Hrvatske koji su plaćeni hrvatskoj državi su oni Lovrena i Modrića, na koje su plaćeni porezi, a ja i moji prijatelji završili smo u zatvoru - kazao je Mamić. Dodao je da nije jasno zašto je Uskok napravio 15.000 stranica spisa, a Ministarstvo financija donijelo je rješenje da pozajmice koje je klub davao Zoranu Mamiću i još stotinjak drugih ljudi, ne mogu biti tretirani kao drugi dohodak i time ne može nastati ni obveza Zorana Mamića da je oštetio državu za više od 12 milijuna kuna. Ustvrdio je da tužiteljstvo “brka” odnos koji je Modrić imao s NK Dinamom, i on kao privatni ulagač i investitor u njegovu karijeru. “Član optužnog vijeća bio mi je sudac Ninoslav Ljubojević, s kojim sam pregovarao dok je bio predsjednik ovoga suda, o transferu njegovog sina, a to je sve radio ugledni odvjetnik Ivan Brleković. Šutio sam jer ga nisam htio izlagati problemima, povukao sam i žalbe i sve sam učinio da ovo što prije završi,” kazao je Zdravko Mamić.

Najčitanije iz rubrike