Regija
PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA

Štete od mraza kakve se ne pamte
Objavljeno 28. travnja, 2017.

POŽEGA

Bilo je očekivano da će Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević proglasiti elementarnu nepogodu zbog mraza koji je poharao i uništio voćnjake i vinograde proteklog vikenda. Jučer je donio tu odluku, a na voćarima i vinogradarima je da u roku od osam dana prijave nastale štete u svoje gradove i općine kako bi komisija mogla izaći i utvrditi štetu.

- Prema Ministarstvu poljoprivrede moramo ponovno djelovati, a razlog tomu je elementarna nepogoda koja je pogodila Požeško-slavonsku županiju. Poznato vam je da su temperature početkom travnja bile 20 i više stupnjeva i koje su u ranijem vremenu i probudile voćnjake i vinograde te je počela rasti vegetacija. Nakon cvjetanja voćari i vinogradari očekivali su dobre plodove, a nažalost proteklog vikenda temperature su drastično pale i do čak -6 stupnjeva na određenim mjestima koje su gotovo sve to uništile. Svjedoci ste da je došlo i do padalina, a na Krndiji, Papuku i potpapučkom prostoru i do snježne oluje. Upravo su to najbolje destinacije naših vinogradara – rekao je župan Tomašević

Župan je donio Odluku o elementarnoj nepogodi na temelju prijedloga svih općina i gradova i informacija jer su štete goleme, a može se reći i veće od onih prošlogodišnjih.

- Neki od vinogradara kažu da ne pamte takve štete. Zbog toga proglašavam elementarnu nepogodu na području cijele županije. Pozivam sve koji su pretrpjeli štete od mraza, voćare i vinogradare, da to prijave u svoje gradove odnosno općine kako bi komisija mogla doći i utvrditi o kolikoj je šteti riječ. Nakon toga mi ćemo sve to ujediniti i poslati izvješće u Ministarstvo poljoprivrede. Tražit ćemo i zahtijevati da se pronađu sredstva kako bi se odštetili vinogradari i voćari – dodao je župan.

Mraz nije učinio svoje samo u voćnjacima i vinogradima. Štete su vidljive i na ratarskim kulturama, ponajprije kukuruzu i krumpiru.AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike