Regija
NEVJEROJATNA PLJACKA NA GROBLJU

Ukrali šezdesetak vaza i svijećnjaka
Objavljeno 28. travnja, 2017.

MARKOVAC NAŠIČKI

Da nekima ništa nije sveto, čak ni posljednja počivališta nečijih najmilijih, dokazao je i najnoviji slučaj krađa na novom groblju u Markovcu Našičkom.

Lopov maloljetan

S većeg broja nadgrobnih spomenika proteklog vikenda demontirano je i ukradeno više od 60 brončanih svijećnjaka, bakrenih i mesinganih vaza. Za sve se doznalo nakon što su neki Markovčani, početkom tjedna, primijetili da na grobovima njihovih preminulih nedostaju metalne vaze i lampioni, što su prijavili policiji. Službenici Policijske postaje Našice proveli su kriminalističko istraživanje i razotkrili počinitelja.

- Sumnja se da je maloljetnik počinio kazneno djelo krađa, počinivši materijalnu štetu od nekoliko stotina kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnijet će se posebno izvješće – navodi se u priopćenju PU osječko-baranjske.

No nekoliko stanovnika Markovca tvrdi da nadgrobne spomenike nije mogla devastirati jedna osoba, s obzirom na to da su vaze i lampioni bili pričvršćeni na mramornim postoljima i nije ih lako otkinuti. Kako smo se i sami mogli uvjeriti iz prve ruke, prošetavši grobljem, na mramornim postoljima vidljivo je da su vaze i svijećnjaci iščupani. Na nekim se mjestima može vidjeti da su tanke šipke kojima su vaze i lampioni bili pričvršćeni za mramorna postolja prepiljene. Na grobnicama nisu vidljiva druga oštećenja.

Svi šokirani

- Grozna vremena su došla. Užas i tragedija. Uopće nemamo riječi kojima bi se opisalo što osjećamo prema ljudima koji kradu vrijedne stvari s nečijeg posljednjeg počivališta – prokomentirale su dvije Markovčanke koje smo zatekli u obilasku groblja. Naime, čim se pročula vijest, mještani Markovca i okolnih mjesta obilaze markovačko groblje da utvrde ima li štete i na grobovima njihovih najmilijih. Oštećeni vlasnici, ako žele, mogu podnijeti kaznenu prijavu u prostorijama PP Našice. Štetu na nadgrobnim spomenicima svojih pokojnih pretrpjela je i Mira B.

- Bila sam šokirana zatečenim kada sam došla na očev grob, a o krađi me obavijestio jedan mještanin. S očeva spomenika ukradeni su vaza i svijećnjak, a oštećen je i grob pokojnog strica. Zbilja je ružno to što se dogodilo i nešto se mora poduzeti. Materijalna šteta nije malena – kaže naša sugovornica.

Tržišna cijena masivnih brončanih vaza dostiže iznos i od 2000 kuna, a cijena je jeftinijih modela oko 700 kuna bez PDV-a. Bakrene vaze za cvijeće mogu se kupiti već za 100 kuna.

O markovačkom groblju brine se gradska komunalna tvrtka Našički park. Voditelj groblja ne postoji, niti su postavljene kamere. U Našičkom parku kažu da nisu zaprimili ni jednu službenu prijavu građana.

- Oštećeni vlasnici nama se nisu javljali, a grobna su mjesta njihova te im komunalna tvrtka ne može nadoknaditi štetu. Osim toga, nema mogućnosti da grobna mjesta osiguramo policom, jer ni jedno osiguravajuće društvo to ne radi. Zatvoreni prostor može se osigurati, ali otvoreni ne – kaže upravitelj Našičkog parka Hrvoje Žiha.

Snježana FRIDL
VIDEOKAMERE IM PRESKUPE

Žiha dodaje da je poduzimanje određenih mjera zaštite poput postavljanja videokamera komplicirano i skupo. “Prevelika je to investicija, koju ne može pokriti godišnja naknada koju ubiremo za grobna mjesta. Videonadzor ima samo nekoliko gradova u Hrvatskoj, u kojima su stara groblja. A i angažiranje čuvara poskupjelo bi održavanje groblja”, veli Žiha.

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike