Crna kronika
RAČUNALNE PRIJEVARE

Pokrali kartice, pa ispraznili račune
Objavljeno 28. travnja, 2017.

U nepunih deset dana slavonske su policijske uprave u više navrata izvijestile javnost o okradenima koji su ostali bez novca na bankovnim računima nakon što su im lopovi ukrali kartice.

Prva krađa u nizu zbila se 9. travnja, kada je, u autobusu u Osijeku iz torbice 62-godišnjakinje lopov ukrao novčanik s dokumentima, bankovnim karticama i pripadajućim PIN-ovima. Potom je na bankomatu podigao više tisuća kuna.

U utorak, 18. travnja, policiji u Požegi 51-godišnjakinja je prijavila da joj je u posljednjih nekoliko dana netko ukrao novčanik s dokumentima te 16. travnja u Požegi s bankomata podigao nekoliko tisuća kuna. Nakon nekoliko dana istrage za tu je krađu osumnjičen 25-godišnjak.

U petak, 21. travnja, 73-godišnjakinja s područja Kutjeva prijavila je da joj je netko 13. ili 14. travnja ukrao bankomat-karticu s pomoću koje je podigao nekoliko stotina kuna.

Policija je u nekoliko navrata upozoravala građane da paze na svoje kartice i osobne dokumente te da ni u kojem slučaju ne drže PIN pokraj kartica, jer to itekako olakšava posao lopovima.

- Karticu i PIN uvijek držite odvojeno i čuvajte! U slučaju da sumnjate kako ste oštećeni kaznenim djelom, odmah izvijestite policiju na broj 192! - kratko je i jasno upozorenje policije, no velik broj građana, posebice starije životne dobi, i dalje misli da je najbolje PIN držati uz karticu, ako ga zaborave. Svjedoci smo i primjera kada građani zapišu PIN na samu karticu, iako ga najčešće drže zajedno s karticama u novčaniku.

Sandra LACIĆ
PREDVIĐENE KAZNE ZATVORSKE

Prema Kaznenom zakonu, za kazneno djelo “računalna prijevara”, za koje se terete svi koji počiste račune žrtava njihovim bankovnim karticama, predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Međutim, ako je pri tome pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta za počinitelje, predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

iz torbice

OSJEČANKI JE NOVČANIK UKRADEN U AUTOBUSU

Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike